Jubel over særudgave af Ringenes Herre

Den har ellers været troet tabt for altid

Ringenes Herre findes også i en russisk udgave. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

En helt særlig filmatisering af den verdenskendte bog, Ringenes Herre, har set dagens lys.

Der er ikke tale om en særudgave af Peter Jacksons version fra 2001, men derimod en russisk fortolkning fra 1991. Det skriver The Guardian.

Mens Peter Jacksons fortolkning af Ringenes Herre blev til tre lange biograffilm, skabt på baggrund af et stort budget, er den russiske fortolkning af den første bog i serien, Khraniteli, en lidt anden version.

Den blev lavet direkte til TV i 1991, og tidens tand, og det økonomiske råderum, ses tydeligt, og visse scener ligner reelt set mere en teaterproduktion end en egentlig spillefilm.

Et hit på nettet

Det betyder dog ikke, at der ingen interesse er for at få filmen at se. Filmen blev offentliggjort på YouTube sidst i marts, i to dele, og den første del har i skrivende stund fået mere end en million hits.

The Guardian skriver, at det er TV-stationen 5TV, der har eksisteret siden 1938, der har offentliggjort filmen på YouTube, og kendere af Ringenes Herre-universet vil glæde sig over, at der faktisk er scener med i den russiske udgave, der var udeladt i Peter Jacksons version.

Bøgerne, filmene er baseret på, blev oprindeligt udgivet i løbet af et års tid fra sommeren 1954 til efteråret 1955. De er oversat til flere sprog, også russisk, omend den første russiske version af bøgerne først blev udgivet i 1966, og ifølge The Guardian har russiske fans af bøgerne længe ledt efter den sagnomspundne russiske filmatisering.

Legolas fra østeuropa

Peter Jacksons filmversion blev i sig selv et hit i Rusland, blandt andet i en oversat version, hvor den russiske oplæser angiveligt tog sig visse friheder. Det betød blandt andet at elveren Legolas lød til at være fra østeuropa.

Den russiske tv-udgave af Ringenes Herre har, ifølge The Guardian, gjort mange fans af universet glade, nu den endelig er blevet offentlig tilgængeligt.

The Guardian henviser til et russisk forum for fans, hvor beslutningen bliver lovprist.

– Der burde rejses en statue til ære for den person, der fandt og digitaliserede filmen, lyder det således fra en begejstret bruger.

På YouTube kan man selv se del 1del 2 af den russiske version.

Powered by Labrador CMS