Kendisser taler ud om ‘kvindefænomen’

Mon ikke også, at mange mænd har været påvirket?

Offentliggjort Sidst opdateret

Dårlig nattesøvn, hedeture, voldsomme humørsvingninger og tørre slimhinder.

Nogle kvinder mærker intet til overgangsalderen, foruden at menstruationen udebliver, mens generne for andre er både mange og voldsomme.

Og for en del kvinder kommer det som en overraskelse, fordi overgangsalderen – eller klimakteriet, som det også kaldes – ikke er noget, man taler åbent om.

Men det gør journalist og forfatter Sanne Gottlieb op med i en ny bog. I “Klimakteriesild” fortæller en række kendte kvinder ærligt om deres erfaring med overgangsalderen.

(Du kan se hvem i galleriet over artiklen).

En af dem er skuespiller Mette Horn.

– Jeg ville gerne have vidst, at det kunne betyde noget for søvnen. Det er tortur, når man ikke kan få lov at sove, fortæller Mette Horn, som var så hårdt ramt af søvnløshed, at det i perioder tog hårdt på hendes humør.

Samtidig med at generne fra overgangsalderen ramte som en knytnæve, mistede Mette Horn sin eksmand, og hun kastede sig ud i en større selvransagelse.

Artiklen fortsætter under videoen

Det betød, at hun ikke skænkede det en tanke, at søvnproblemerne kunne skyldes hormonelle ændringer.

– Når jeg var ked af det, skød jeg skylden på mig selv, siger hun og opfordrer i samme vending til, at kvinder bliver bedre til at tale åbent om det.

– Da jeg var barn, var kvinderne gode til at italesætte de forskellige faser i kvindelivet. Det bør vi også gøre i dag – med lidt humor, omsorg og kærlighed, siger hun.

Naturprodukter

For Mette Horn blev løsningen – efter hun havde forsøgt sig med naturprodukter som rødkløverekstrakt og cannabisolie – at tage hormoner.

Hun råder kvinder, som står foran overgangsalderen, til at give sig selv lidt ekstra line, hvis generne er store.

– Jeg ville ønske, jeg havde ydet mere omsorg for mig selv i en stram tid. Ligesom vi er lidt ekstra søde ved teenagerne, når tingene vender op og ned for dem, siger hun.

En anden, der deler ud af sine erfaringer, er forfatteren selv. Sanne Gottlieb gik tidligt i overgangsalderen og var slet ikke forberedt på, hvad der ramte hende.

– Jeg ville gerne have vidst, at jeg gik ind i en lang periode med mange forskellige kapitler, fortæller hun med henvisning til, at generne for hende har ændret sig gennem årene.

Pludselig ramte det

I starten mærkede hun ikke meget til det, men pludselig ramte søvnproblemerne, som førte store konsekvenser med sig.

– Tre år inde i min overgangsalder fik jeg en periode, hvor jeg sov virkelig dårligt og samtidig havde en grundfølelse af ulykkelighed indeni. Jeg linkede det slet ikke til noget hormonelt, fortæller hun.

Men netop hormoner blev også hendes redning. Få dage efter hun startede på østrogen, var hun tæt på sit normale selv.

– Det har lært mig, at man ikke skal være skamfuld over at bede om hjælp. For der er hjælp at få, siger hun.

Hun håber, at hun med “Klimakteriesild”, som rummer flere stærke kvinders fortællinger, kan være med til at aftabuisere overgangsalderen.

Tak ikke sorgerne på forskud

Det er ikke alle, der har brug for behandling i det, der dog godt kan være en noget turbulent tid.

– Man skal for det første ikke tage sorgerne på forskud, for det er ikke alle, der har brug for behandling, fastslår Christine Felding, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Men har du brug for hjælp, skal du til gengæld heller ikke være bange for at bede om den, fastslår hun. For selv om det typisk ikke anbefales at tage hormoner i årtier, kan det i de værste år være en overvældende hjælp.

– Hvis man vågner flere gange om natten og må skifte sengetøj, fordi man har haft svedeture, så bliver man udmattet – og det sænker ens livskvalitet. Men alle de værste gener kan løses med hormoner, siger hun.

Sæt ind mentalt

Der er også meget, du kan gøre mentalt. Det forklarer Irmgard Spangsdorf, som er autoriseret psykolog og som har arbejdet med angst, fobier og livskriser.

– Overgangsalderen er ikke bare en fysisk krise, men også en eksistentiel krise, der kan prikke til alle mulige ting hos forskellige mennesker, fortæller hun.

Og de ting skal selvfølgelig bearbejdes. Men hvis du formoder, at overgangsalderen spiller en rolle i forhold til at forstærke problemerne, kan det hjælpe at være bevidst om det.

– Accepten af, hvorfor de her ting sker med ens krop og sind, er et rigtig godt udgangspunkt for at komme igennem det, siger Irmgard Spangsdorf.

Powered by Labrador CMS