Kendt skuespiller har fået nok

Skuespiller Christopher Læssø forstår ikke, hvorfor den danske filmbranche laver så mange historiske film, når de ikke afspejler den tid, som vi lever i

Christopher Læssø deltog i den 16. sæson af TV 2s seersucces 'Vild med dans' i 2019, her dansede han med den professionelle danser Karina Frimodt. Parret nåede til finalen og endte på en tredjeplads. (Arkivfoto)
Christopher Læssø deltog i den 16. sæson af TV 2s seersucces "Vild med dans" i 2019, her dansede han med den professionelle danser Karina Frimodt. Parret nåede til finalen og endte på en tredjeplads. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Tv-vært og skuespiller Christopher Læssø er træt.

Træt af den gammeldags tænkende filmbranche, hvor der langt hen ad vejen ikke er plads til etniske minoriteter.

- Vi er ikke så mange med et andet etnisk ophav end dansk i den danske filmbranche. Det er vi stadig bare ikke, siger han og pointerer, at det er et problem, som ikke handler om manglen på skuespillere af anden etnisk herkomst end dansk, men manglen på roller.

Derfor har han ventet på et generationsskift i filmbranchen, som ville skabe noget fornyelse.

Bag i køen

Men grundet coronakrisen hvor film- og tv-branchen stod stille, er de unge instruktører og manuskriptforfattere kommet endnu længere bag køen og det er problematisk for skuespillere af andet etnisk ophav end dansk, mener Christopher Læssø.

- Os med et andet etnisk ophav end dansk er afhængige af unge filmskabere, der er vokset op med folk, der ser ud, som vi gør. Det er ikke de gamle instruktører, som vælger sådan nogle som os til deres film.

- Men fordi filmbranchen har været lagt ned, er det de etablerede, som får muligheden for at lave film, fordi man ved, at de kan sælge billetter i biografen, siger tv-værten.

Derfor har han været glad for muligheden for at medvirke i den nye serie "Blå bog for evigt", som er skabt af debutanten Claes Quaade, der er kendt fra den populære TV 2 Zulu-serie "Sjit Happens".

Samles til jubilæum

Komedieserien omhandler en gymnasieklasse, som samles til deres tiårs jubilæum. I serien spiller Christopher Læssø klassens klovn, Theis, som savner gymnasietiden, hvor han brillerede.

- Jeg spiller denne her sjove og selvsikre fyr, som i virkeligheden er helt vildt usikker, og det ret sjovt at spille den rolle, fordi jeg selv var ham den sjove i gymnasiet.

- Så jeg kan genkende ret meget af mig selv i Theis, og synes også, at det er ret fedt at få folk til at grine, siger den 36-årige skuespiller, som har en dansk mor og en far, som kommer fra Mali.

Christopher Læssø blev uddannet fra Statens Teaterskole i 2013 og har siden medvirket i en række spillefilm, som den svenske film "The Square" fra 2017, og komediefilmen "De frivillige" fra 2019. Derudover har han medvirket i flere danske serier og har også arbejdet som tv-vært.

Til trods for stor succes som skuespiller, mener den garvede tv-vært, at det fortsat er et problem, når den danske filmbranche bliver ved med at producere historiske filmdramaer som "Margrete den første", "Pagten" og "Skyggen i mit øje".

Afspejler ikke tiden

Både fordi man som skuespiller af et andet etnisk ophav dansk ikke har en chance for at være en del af de mange projekter, og fordi filmene ikke afspejler den tid, vi lever i og ikke nødvendigvis de problematikker, som eksisterer i nutiden, mener han.

- Hvorfor skal der laves så mange periodefilm, når de problemer som fandtes for 70-80 år siden, ikke nødvendigvis er de samme som i dag? Det er, som om de vil undgå at fortælle de vigtige fortællinger fra nutiden om race og køn. Hvad er det for en slags berøringsangst?

- Vi holder alle sammen vores kæft, men i virkeligheden navigerer vores arbejdsplads os i en retning, hvor vi ikke får lov til at være med i en stor del af projekterne, siger den tidligere vært på "Danmark har talent".

Han understreger dog, at han ikke ønsker, man skal stoppe med at lave historiske dramaer, da det er en glimrende genre, som han også selv holder meget af.

Men han forstår ikke hvorfor den danske film- og tv-branche fuldstændig overser, at indvandring til Danmark startede længe før 1960'erne.

Det er glemt

- Helt ærligt, så synes jeg, man burde åbne en historiebog og se på, hvordan folkestrømningerne var i verden, og hvordan indvandringen så ud til Danmark.

- Der har altid været indvandring, men det er, som om det er glemt i den danske populærkultur, siger Christopher Læssø.

Derfor håber tv-værten, at de unge film- og tv-skabere som er på vej ind i branchen, har et langt mere nuanceret blik på de nødvendige og vigtige samfundsdebatter, som han mener, der kan skabes i film og tv.

- Jeg er færdig med at acceptere, at det bare er sådan, verden er. Jeg håber og tror på, at de unge filmskabere kommer på banen og laver nogle anderledes film end dem, vi ser i dag, siger den 36-årige skuespiller.

Første afsnit af "Blå bog for evigt" havde premiere den 5. september på TV 2 Play og TV 2 Zulu. Herefter får et nyt afsnit premiere hver søndag.

Powered by Labrador CMS