Kendte ramt af uhelbredelig sygdom
Hvert år bliver danskere ramt af den frygtede sygdom ALS. En lang række kendte er også ramt af den.
Mandag 29. oktober viste DR første afsnit af programserien ‘Mens døden os skiller’.
Her følger man Lasse Lüders, der som 36-årig blev diagnosticeret med ALS, og hans familie gennem to år.
En serie, hvor Lasse og familien på det nærmeste falder fra hinanden foran øjnene på seerne.
ALS står for Amyotrofisk Lateral Sklerose. I USA kaldes den også for Lou Gehrigs desease – opkaldt efter en populær baseball-spiller, der døde af den i 1941.
Ifølge RehabiliteringsCenter for Muskelsvind er ALS er “en sygdom, der angriber de nerveceller i rygmarven og hjernen, som ved viljens hjælp styrer musklernes bevægelse”.
Sygdommen rammer en eller flere muskelgrupper, der gradvist bliver svagere og svagere. Også talen rammes og bliver utydelig.
Synet, hørelsen, smags- og følesanser er dog intakte ligesom blære-, tarm- og seksualfunktionernerne heller ikke påvirkes direkte af sygdommen.
Der kan hos nogle personer konstateres en ændring i personlighed og adfærd. I få tilfælde udvikles også en tilstand af demens.
Kan ikke helbredes
ALS kan ikke helbredes, der findes dog et præparat, Rulitek, der kan forhale sygdommen og dermed få den syge til at leve længere end de tre år, der er perspektivet efter diagnosticering.
Hvorfor man rammes af ALS, vides ikke, om end der kan være familiemæssige forhold, der gør, man får den. Sygdommen er da også forholdsvis sjælden med cirka 400 danskere på listen. Der kontateres 130 nye tilfælde af sygdommen om året.
Gennemsnitsalderen er mellem 60 og 65 år, når ALS konstateres. Flere mænd end kvinder rammes af sygdommen.
Kendte og ALS
Blandt de mest kendte personer er nok astrofysikeren Stephen Hawking. Han blev diagnosticeret i 1963 og havde sygdommen i 55 år, før han døde. Det er den længst kendte levetid med sygdommen.
I 2016 blev Troels Kløvedal diagnosticeret med sygdommen.
I galleriet over artiklen kan du se kendte, der lider – eller har lidt – af ALS.
Andet afsnit af ‘Mens døden os skiller’ kan du se 5. november eller hos på DRs hjemmeside.
Kilde: RehabiliteringsCenter for Muskelsvind.