Kong Filipe roser sin voldsomt udskældte far

Den spanske konge talte tirsdag ved en særlig ceremoni i den spanske parlamentsbygning

Kongen på talerstolen ved tirsdagens ceremoni i anledning af 40-årsdagen for det mislykkede militærkup i 1991. Klik videre for flere billeder. Foto: Scanpix/Juan Carlos Hidalgo/Pool via REUTERS
Kongen på talerstolen ved tirsdagens ceremoni i anledning af 40-årsdagen for det mislykkede militærkup i 1991. Klik videre for flere billeder. Foto: Scanpix/Juan Carlos Hidalgo/Pool via REUTERS
Offentliggjort Sidst opdateret

Tirsdag den 23. februar var det præcis 40 år siden, kræfter i den spanske hær forsøgte at overtage magten i landet ved et kup. På dagen trængte officerer ind i parlamentet og tog adskillige politikere som gidsler. De opgav dog ret hurtigt deres gerning og kupforsøget mislykkedes.

40-årsdag blev markeret ved en ceremoni i selvsamme parlamentsbygning, hvor blandt andet kong Felipe VI var på talerstolen. Det skriver Royal Central.

Roste sin far

I sin tale valgte kongen at rose sin far, Juan Carlos, der dengang sad på tronen, men som i dag er er i strid modvind på grund af anklager om en række skandaløse, økonomiske transaktioner og skatteunddragelse. Anklager, der har fået ham til at gå i selvvalgt eksil i Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater.

Juan Carlos er blevet bredt krediteret for at sikre, at kupforsøget mislykkedes. Da officererne overtog kontrollen med parlamentet, gik han blandt andet på TV og fordømte gerningen, som sluttede blot få timer senere.

“Som statsoverhoved påtog han sig sit ansvar og sine forpligtelser overfor forfatningen. Hans beslutsomhed og autoritet var afgørende for demokratiets forsvar og triumf,” lød det blandt andet i talen fra Konge Felipe VI.

En forpligtelse

Forud for ceremonien havde kommentatorer ellers stillet spørgsmålstegn ved, om kong Juan Carlos overhovedet ville blive nævnt ved begivenheden. Men tvivlen viste sig således at blive gjort til skamme.

I sin tale understregede kong Felipe VI også vigtigheden af ​​at markere jubilæet og sagde, at det forpligter alle til at værdsætte det uerstattelige demokratiske princip, der ligger til grund for landets  sameksistens.

“Til at respektere den sociale og demokratiske retsstat, Spanien etablerede i 1978 og som vi har bygget på trin for trin og skulder til skulder i mere end fire årtier. Vi skal alle, både borgere og institutioner, føle os engagerede og forpligtet til at forsvare, beskytte og bevare vores sameksistens i demokrati og frihed,” sagde han.

Eneste kongelige

Kun ganske få deltog på grund af corona-restriktionerne ved ceremonien. Kongen var for eksempel den eneste repræsentant for kongehuset.

Han havde dog selskab af en håndfuld politikere. Blandt disse premiereminister Pedro Sanchez.

Powered by Labrador CMS