Konge sender iskold julehilsen til far

Spaniens kong Felipe leverede et dolkestød mod sin far i sin årlige tale.

Der var ikke julevarme i kongens tale. Foto: Ballesteros/Pool via REUTERS/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Under sin årlige juleaftenstale leverede den spanske konge, Felipe, en bredside mod sin far, den skandaleombruste ekskonge Juan Carlos.

I en tale, der i store træk handlede om corona-pandemien, sagde kong Felipe, at “etik er over familieforhold”. Det skriver BBC.

Artiklen fortsætter under videoen

Hans far, Juan Carlos, flygtede fra Spanien til Abu Dhabi i august med korruptionsanklager hængende over sig.

Juan Carlos nægter sig skyldig i alle anklager, men hans flugt har sat store spørgsmålstegn om monarkiets fremtid i Spanien.

Kong Felipe har så vidt muligt forsøgt at undgå at udtale sig om sin fars sager, men har blandt andet frasagt sig sin del af sin fars arv, den dag han dør.

I talen nævnte han ikke sin far med navn, men der skal ikke megen læsen mellem linjerne til at forstå, hvem han henvendte sig til:

– I 2014, da jeg blev indsat, nævnte jeg den moral og etik, borgerne forventer af os. Det er principper, der gælder os alle, og som hersker over alt andet, om det så er personlige eller familiemæssige forhold, sagde kongen.

Et blandet ry

Juan Carlos har haft et blandet ry som konge af Spanien, og har ikke altid nydt stor opbakning blandt befolkningen. Særligt i de senere år har opbakningen til Juan Carlos og kongefamilien generelt været haltende.

Hans datter prinsesse Cristina og hendes mand har været anklaget for skattesnyd, hvilket har øget fokus på den royale families finanser.

Det var en årelang efterforskning og prinsessen blev frifundet med en bøde i 2017. Anderledes gik det for hendes mand og den tidligere konges svigersøn, Iñaki Urdangarín, som blev dømt til seks år og tre måneders fængsel.

Tilliden til den tidligere spanske konge fik endnu et dyk, da Spanien var tæt på et økonomisk kollaps i 2012. Her blev Juan Carlos set på en hemmelig jagttur til Botswana i Afrika for at skyde elefanter, og det faldt ikke i god jord hos befolkningen.

Han vandt ellers stor indpas i spaniernes hjerter, da han i 1975 satte sig på tronen. Her var han klar med en række reformer til gavn for det spanske folk, og var således også med til at gøre Spanien til et demokratisk land efter diktatoren Francisco Francos død.

Juan Carlos blev gift med dronning Sofia i 1962, og parret har sammen tre børn: kong Felipe, prinsesse Elena og prinsesse Cristina.

Powered by Labrador CMS