Kongeborg skal restaureres: -Vi er stolte

Anden etape af restaureringen af Nyborg Slot begynder i slutningen af april, og Aage Pedersen og Søn har vundet murerentreprisen.

Offentliggjort Sidst opdateret

I tre måneder har Slots- og Kulturstyrelsen igennem en svær udvælgelsesproces fundet frem til de virksomheder, der skal være en del af restaureringen af Kongefløjen på Nyborg Slot.

Aage Pedersen og Søn har vundet murerentreprisen, og de skal foretage murerarbejdet på anden etape af den store restauration af slottet. Virksomheden er meget stolt af, at de skal være en del af arbejdet.

Artiklen fortsætter efter videoen

Stolt af arbejdet

Nyborg Slot er en gammel kongeborg, der blandt andet er kendt for at være stedet, hvor den første udgave af Danmarks første grundlov af 29. juli 1282 blev underskrevet og beseglet.

Restaurationen af slottet har været i gang i nogen tid. Nu står anden etape, der blandt andet berører Nyborg Slots vestfløj, der bliver kaldt Kongefløjen. Én af de lokale virksomheder, der har vundet entreprisen er Aage Pedersen og Søn, hvor murermester Frank Hjorthaab skal stå for arbejdet.

– Vi er stolte af at være en del af arbejdet, fortæller murermesteren til Kendte.dk.

Han forklarer, at virksomheden, der har til huse i Tårup omkring 10 kilometer fra Nyborg, har erfaringer med restaurationer af kirker og herregårde.

– Ellers havde vi nok heller ikke været så heldige at kunne byde på entreprisen, siger han.

Et hensyn at tage

Som Frank Hjorthaab så fint påpeger, er det tidligt at tale om restaurationen, for arbejdet er endnu ikke begyndt. Men sådan et arbejde kræver noget særligt.

– Det er meget forskelligt fra andet. Det er nogle andre materialer, der skal bruges. Der er også flere hensyn at tage, når det er fredede bygninger, forklarer han.

Sammen med andre lokale virksomheder skydes anden etape af restaureringen af det fynske slot i gang i slutningen af april. Det forventes, at det varer frem til november 2021, hvor etapen gerne skulle være afsluttet.

Nyborg Slot og by er en del af de vigtigste kulturarvsmonumenter fra Danmarks middelalder og renæssance, som ofte er en overset periode, derfor bliver slottet restaureret i sådan en grad, at den historie som slottet rummer, bliver sat ind i en nutidig kontekst, der forhåbentlig skal gøre Nyborg Slot et besøg værdig for en masse danskere.

En spændende fase

Restaureringen i anden etape vil fokusere på etablering af nye etagedæk, nye elinstallationer, solide plankegulve, nye tegl- og klinkebelagte gulve, samtlige vægge og lofter bliver restaureret. Mens de håndmalede mønstre på væggene også skal i kyndige konservatorers hænder.

Det er en fase, som projektchef ved Slots- og Kulturstyrelsen Mads Falbe-Hansen ser frem til.

– Det er en utrolig spændende fase, vi går ind i, for nu går vi i gang med de mange rum fordelt over fire forskellige stokværk, hvor tre af dem kommer til at huse de udstillinger, som Østfyns Museer er i gang med at forberede. Men rummene er i sig selv den væsentligste del af fortællingen om Nyborg Slot, siger projektchefen i en pressemeddelelse.

Styrelsen byder også velkommen til de lokale virksomheder, der skal være en del af det spændende arbejde.

Projekt Nyborg Slot, der er en restaurering fra kælder til kvist, er udviklet i et samarbejde bestående af Cubo Arkitekter, JAJA Architects, VMB Arkitekter og professor Mogens A. Morgen med det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen og landskabsarkitektvirksomheden Schønherr. Projektet er finansieret af Nyborg Kommune, Østfyns Museer, Realdania, A.P. Møller Fonden og Slots- og Kulturstyrelsen.

Powered by Labrador CMS