Kongelige mødte en ægte helt

Nobels Fredspris er nu afleveret til den rette ejer efter en stor ceremoni.

Abiy Ahmed Ali ses her sammen med den norske statsminister Erna Solberg. Foto: Scanpix
Abiy Ahmed Ali ses her sammen med den norske statsminister Erna Solberg. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

De kongelige møder af og til kendte mennesker. Tit er de ude at besøge steder, hvor folk gør en stor forskel i nærområdet, men tirsdag mødte dele af det norske kongehus, hvad mange vil betegne som en vaskeægte helt.

Artiklen fortsætter under videoen.

Ind af døren på Oslos rådhus ankom Abiy Ahmed Ali, som modtog Nobels Fredspris – og både kongeparret og kronprinsparret var at finde til den højtidelige ceremoni. Man skal ellers helt tilbage til den 11. oktober, hvor det blev offentliggjort, at det var Etiopiens statsminister, der skulle modtage prisen.

– Den Norske Nobelkomité har bestemt at Nobels Fredspris for 2019 skal gå til Etiopiens statsminister Abiy Ahmed Ali for hans indsats for fred og mellemstatslig samarbejde, og særlig for hans afgørende initiativ for at løse grænsekonflikten med nabolandet Eritrea. Prisen er også en anerkendelse til alle kræfter som arbejder for fred og forsoning i Etiopien og det østlige og nordøstlige Afrika, lød det dengang.

– Den norske Nobelkomité har full forståelse for at fred er noget som skabes sammen med andre. Vi har valgt at give fredsprisen til dig alene, fordi vi mener, at du personlig har udgjort en ekstraordinær forskel på flere områder, understreger Berit Reiss-Andersen, der er leder af Nobelkomitéen.

Helvedet på jord

Abiy Ahmed Ali modtog prisen til stående ovationer, inden han selv holdt sin egen tale.

– Jeg tager imod denne pris på vegne af befolkningen i både Etiopien og Eritrea, særlig dem som har ofret livet i fredens tjeneste. Jeg tager imod denne prisen på vegne af min samarbejdspartner og fredsbror, præsident Isaias Afeworki, som med sin velvilje, tillid og engagement spillede en afgørende rolle for at få en afslutning på den fastlåste situation mellem vores to land, lød det fra Etiopiens præsident.

Men præsidenten delte også i løbet af talen sine personlige erfaringer og hvor grusom krigen egentlig har været.

– Krig er selve indbegrebet af helvedet på jord for alle, som er involveret. Jeg ved det,for jeg har været der og er kommet tilbage, forklarede vinderen.

Powered by Labrador CMS