Lars Mikkelsen i storstilet comeback

DR markerer det historiske 100 års jubilæum for den dansk-tyske grænse med "Grænseland". En stort anlagt serie i fire dele.

Lars Mikkelsen ser frem til endnu engang at skulle medvirke i en historisk, dansk TV-serie. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

DR markerer med en ny serie i fire dele, “Grænseland”, at det i 2020 er 100 år siden, der blev aftalt en ny grænse mellem Danmark og Tyskland. Indtil da havde store dele af Sønderjylland i en årrække været tysk.

Den nye grænse blev til på en fredelig afstemning, men alligevel har grænseområdet været skueplads for nogle af de mest dramatiske begivenheder i nyere, dansk historie. Blandt andet stridigheder mellem de dansk og tysksindede indbyggere, de slesviske krige samt den nationalitetskamp, der opstod, da den danske befolkning blev tysk.

Og det er netop disse begivenheder “Grænseland” kommer til at handle om. Det er et samlet værk, der fortæller om både afståelsen og genforeningen med Sønderjylland, og som desuden giver et bud på, hvad denne skelsættende periode af danmarkshistorien betød for Danmark som nation. Det fremgår af en pressemeddelelse fra DR.

Skæbner og livshistorier

Seerne kommer på en rejse gennem de begivenheder i kampen om grænsen og ved tabet af Sønderjylland. De kommer med sønderjyder i krig på tysk side, og når det skal afgøres, om Nordslesvig skal forblive tysk eller være dansk. Serien handler om skæbner og livshistorier, og fortæller om nogle af de personer, der stod i front, eller spillede en afgørende rolle for de væsentlige beslutninger. Men også om hvordan de store begivenheder forandrede livet for helt almindelige mennesker.

– I “Historien om Danmark” så og hørte vi Lars Mikkelsen fortælle om nogle af de mest afgørende øjeblikke i vores historie. Det gjorde han med så stor ægthed og overbevisning, at vi fik lyst til at spørge, om han ville hjælpe os igen – i en ny historie-serie om Danmarks genforening. Heldigvis sagde han ja til at tage os alle med ind i historien på ny, og jeg glæder mig ekstremt meget til samarbejdet med en af Danmarks bedste fortællere om en afgørende del af Danmarks historie, siger Ane Saalbach, der er producent for ’Grænseland’.

Lars Mikkelsen glæder sig til at bidrage til at nuancere en meget væsentlig del af dansk historie i forhold til vores selvopfattelse som nation.

– Inden jeg gik i gang med forberedelserne til “Historien om Danmark” vidste jeg godt, at historie optog mig en hel del. Men det er kommet bag på mig, i hvilken grad min interesse er blevet skærpet. Og i takt med, at jeg får mere viden om historie, jo mere vigtig bliver den for mig. Så da DR foreslog, at vores næste fælles projekt skulle handle om Danmarks genforening, var jeg ikke længe om at slå til, siger han.

Holdet bag Grænseland er det samme som det, der producerede “Historien om Danmark”. Seerne  kan opleve serie, der henvender sig til hele familien, i løbet af jubilæumsåret 2020. Den er planlagt til at blive sendt søndage klokken 20.00 på DR1.

Grænseland vil blive til i samarbejde med historiske eksperter. Optagelserne begynder tirsdag den 4. april.

 

Powered by Labrador CMS