5000 danskere syge af grim bakterie

Campylobacterbakterien har for alvor fat i Danmark.

Udgivet Opdateret

Flere end 5000 danskere måtte i 2019 ligge vandret med den frygtede og stærkt ubehagelige campylobacter-infektion.

I alt blev 5389 sygdomstilfælde registreret, viser en netop offentliggjort opgørelse fra Statens Serum Institut, der overvåger sygdomsudbrud i Danmark.

Det er en markant stigning i forhold til tidligere år.

En infektion kan føre til voldsomt ubehagelig symptomer som feber og influenzasymptomer, smerter i maven samt vandtynde diarréer, der kan være blandet med blod og slim, skriver Sundhed.dk.

Kilden er kylling

Campylobacter er egentligt en tarmbakterie, der findes naturligt hos flere landbrugsdyr som grise, kvæg og kyllinger.

Mennesker smittes typisk fra kød, forurenet drikkevand og upasteuriseret mælk, skriver Fødevarestyrelsen.

Bakterien smitter meget let – for eksempel kan blot få dråber inficeret kødsaft være nok til, at man bliver syg.

I 2019 kan en stor del af de danske campylobactertilfælde spores til ét stort udbrud relateret til dansk kyllingekød. Yderligere fem udbrud er også knyttet til kyllingekød, mens smittekilden er ukendt for tre større udbrud.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke forholdsregler du bør tage for at undgå at blive smittet.

Campylobacter-infektion

  • Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan ofte indeholde blod.
  • Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Varigheden er sjældent mere end en uge. Kun sjældent spredes bakterierne fra tarmkanalen ind i kroppen, hvorved der kan opstå blodforgiftning (bakteriæmi).
  • Campylobacter er en bakterie, der lever i dyrs tarmsystem, men også kan findes i miljøet. Campylobacter er ofte ikke sygdomsfremkaldende hos dyr, men er det hos mennesker.
  • Smitte med Campylobacter sker overvejende via mad og ofte under udlandsrejse. Men man kan også blive smittet via kontakt til dyr og miljø.

Kilde: Statens Serum Institut

Et nyt studie har desuden påvist, at flere smittes når det har regnet.

Dermed er det ikke kun via fødevarer, Campylobacter smitter.

Bakterien smitter nemlig også fra det udendørs miljø gennem kontakt med jord, vand, sand og dyr:

– Det ser ud til at klimaændringerne vil betyde, at højsæsonen for smitte med Campylobacter kan række ud over sommermånederne, og at flere i det hele taget vil blive ramt af infektionerne i de kommende år. Analyser som disse kan bruges til at forberede os på, hvad klimaforandringer vil komme til at betyde for antallet af mave-tarm-infektioner i fremtiden, siger seniorforsker Katrin Kuhn fra SSI, der har analyseret klimadata og infektionsdata i Norden.

Det er særligt kraftigt regnvejr, der kan forårsage smitten.

Farlige bakterier og vira i fødevarer

  • Infektion med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen kan ofte indeholde blod.
  • Sygdommen går i reglen over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Varigheden er sjældent mere end en uge. Kun sjældent spredes bakterierne fra tarmkanalen ind i kroppen, hvorved der kan opstå blodforgiftning (bakteriæmi).
  • Campylobacter er en bakterie, der lever i dyrs tarmsystem, men også kan findes i miljøet. Campylobacter er ofte ikke sygdomsfremkaldende hos dyr, men er det hos mennesker.
  • Smitte med Campylobacter sker overvejende via mad og ofte under udlandsrejse. Men man kan også blive smittet via kontakt til dyr og miljø.

Kilde: Statens Serum Institut

Powered by Labrador CMS