Løbsk tale plager Årgang 0-bror

Løbsk tale er ikke nødvendigvis noget, de fleste kender, men det er faktisk mere udbredt end almindelig stammen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Løbsk tale er en lidelse, som på mange måder minder om det at stamme, men på mange andre måder er der store forskelle på de to forskellige udfordringer. Fælles er det dog, at det kan være svært at forstå, når personer med en af de to udfordringer taler.

Mange TV-seere har i årevis undret sig over, hvorfor Oscar Elhauge – kendt som Christians storebror i voldsomt populære Årgang 0 – talte noget anderledes og ret specielt. Siden har han selv i en mini-dokumentar på TV2 Play sat ord på udfordringerne. Oscar lider af løbsk tale.

Hvad de færreste ved er, at der faktisk er endnu flere med den lidelse end regulær stammen. Det oplyser Hannah Wibe Nielsen, der er logopæd hos Region Midtjylland og forfatter til læremateriale om stammen og lignende lidelser.

– Det er helt generelt en lidelse, der slet ikke er så meget fokus på som det at stamme, siger hun til Newsbreak.dk. Omkring to procent af den samlede voksne befolkning lider af løbsk tale, mens kun 0,7 procent lider af stammen.

Løbsk tale er ord der gerne vil ud

Hvor stammen typisk manifesterer sig ved gentagelser af ord og også bliver forværret ved at fokusere på at skulle tale, så er det helt anderledes med løbsk tale. Faktisk, siger Wibe Nielsen, er den engelske betegnelse noget mere præcis for, hvad der sker. Det kaldes “cluttering”. Altså rod, forkludring.

– Typisk er det en kludrende tale. Der sker en eller anden form for sammenbrud i talestrømmen, hvor en person med lidelsen kan komme til at afbryde sig selv i sammensætningen af ord og sætninger, siger hun.

Den helt afgørende forskel er, at stammen er et problem med talen, mens løbsk tale mere er en grundlæggende sproglig ubalance. Socialstyrelsen definerer lidelsen som alvorlig, og skriver også, at det er en lidelse, som inddeles i forskellige sværhedsgrader.

“Symptomer ledsages i nogle tilfælde af manglende opmærksomhed, koncentrationsproblemer, mangel på overblik og struktur og problemer med at lytte”, skriver styrelsen.

Løbsk tale kan styres

Som nævnt kan stammen godt blive forværret, hvis personen, der lider af det, fokuserer på det eller bliver presset ved præsentationer eller tænker meget på at skulle tale ordentligt. Det samme kan forekomme med løbsk tale, men der er dog den forskel, at mange, der døjer med sidstnævnte, ikke nødvendigvis selv kan høre eller mærke, at “det kokser”, siger Hannah Wibe Nielsen.

– Mange af de, der får hjælp, får den ikke, fordi de selv oplever at have problemer. Det kan være pårørende – koner, kærester – der gentagne gange siger, at det er svært at forstå dem eller følge med i, hvad de forsøger at sige, påpeger hun. Med stammen er de fleste lidende fuldt ud opmærksomme og kan blive irriterede over, når ordene vælter.

En del af arbejdet for at lindre løbsk tale foregår med en logopæd – altså en talepædagog – og her arbejder man især med tempoet. Den springende tale, som kan være et kendetegn på løbsk tale, vil nemlig ofte blive leveret i et hidsigt tempo.

– Man kan gøre det, at fokus bliver rettet på modtageren. Det er en god måde at gøre det tydeligt for personen, at der er noget usammenhængende i talen. For eksempel ved brug af delay. Det vil sige, at en person med løbsk tale kan høre sin egen stemme med forsinkelse. Det kan have den effekt, at tempoet bliver skruet ned, siger Nielsen.

Oscar synger sig ud af det

For 22-årige Oscar Elhauge fra Aarhus er den løbske tale en del af hverdagen. Han har lidt af det hele livet, og mangt en dansker har lagt mærke til, at noget ikke var helt almindeligt ved den unge mands tale. Han er nemlig storebror til Christian Elhauge, der er en af de tre børn i TV-serien Årgang 0.

I en mini-dokumentar på TV2 Play om Oscars liv som kendis-bror sætter han nu for første gang selv ord på sine udfordringer:

– Det kan være i situationer, når jeg bliver nervøs, hvis jeg skal fremlægge eller stå overfor en større flok og snakke, eller bliver presset ud i noget, jeg ikke rigtigt har lyst til. Eller også når jeg bliver sur. Det er svært for mig at tale og være sur samtidig. Skal jeg argumentere, begynder jeg at hakke i talen, siger Oscar Elhauge.

Han har dog en måde at tackle situationen på. Når han spiller guitar og synger, har han nemlig ingen problemer, forklarer han i dokumentaren, der blev omtalt tirsdag. 

Powered by Labrador CMS