Luksusfældens ekspert: -Sådan holder du en billig jul
Er det småt med pengene i denne søde juletid, så kommer Luksusfældens ekspert Jan Swyrtz her med nogle gode råd.
Den søde juletid er over os. Men er det småt med pengene, er det knapt så sjovt.
Hvordan holder man jul, hvis der nu engang ikke er mange penge at gøre med?
– Juletiden er den tid på året, hvor man lader sig mest friste. Det er den tid, hvor man har sit gode humør. Og lige meget, hvor du kigger hen, er varerne ikke bare sat i butiksvinduerne – de er ekstra udsmykket for eksempel med ekstra lyssætning. Så man bliver meget mere fristet, fortæller én af Luksusfældens eksperter, Jan Swyrtz, til Kendte.dk.
Lad dig ikke friste
Han har nogle gode råd:
– For det første handler det om ikke at lade sig friste. Vær opmærksom på, hvad du vil give i gave. Tænk over det – gerne allerede i oktober eller november – eller for den sags skyld over hele året. Og når man ved, hvad man gerne vil give i gave, så vent til det rette tidspunkt med at købe gaven – når den er på tilbud, siger Jan Swyrtz og fortsætter:
– Op til jul er sjældent det rette tidspunkt. Og folk vil gerne have elektronik og det er jo det dyre. Hvis pengene er små, har man ofte ikke råd til det og må ud og låne penge. Og når man ikke har ret mange penge, har man måske heller ikke mulighed for at tage et lån i en almindelig bank. Og så prøver de måske de der kviklån, forklarer Jan Swyrtz.
Hold dig fra kviklån
Men det er en meget dårlig idé, at optage et kviklån, advarer Luksusfældens ekspert:
– For alt i verden – tag ikke kviklån. Det er dem, der tager de mest aggressive renter. Du giver næsten dobbeltpris for varen, inden den er betalt. Det giver ingen mening, fortæller Jan Swyrtz.
Der findes også hurtige lån, som skal betales tilbage om en måned.
Men heller ikke den slags lån bør man optage:
– Pointen er, når man ikke har mange penge, så tænker man måske – “Vi får børneydelse den 20. januar. Så kan vi godt tage det hurtige lån og betale tilbage om en måned”. Men ofte er det sådan, at når man kommer hen til den 20. januar, så er børneydelsen øremærket til noget helt andet. Og ofte har man sagt, at det man ikke fik købt med børneydelsen den 20. oktober – eksempelvis vintertøj til børnene – skal købes med pengene i januar, forklarer Jan Swyrtz.
Billig julemad
Det er ikke kun julegaverne, der koster mange penge.
Det gør maden til juleaften også, når der eksempelvis skal flæskesteg, and, rødkål og brune kartofler på bordet:
– Madvarer koster forbandet meget, hvis man køber mærkevarer. Men du kan købe fuldstændig de samme varer – næsten uden undtagelse – hvis der står “Budget” eller “Vores” på varerne. De er meget billigere. Vi kan jo bare tage syltetøj, som der bliver spist meget af i december til æbleskiverne, da er et lille glas syltetøj fra “Den Gamle Fabrik” væsentligt dyrere end en spand med marmelade fra “Budget”. Så det er noget, man kan spare rigtig mange penge på, siger Jan Swyrtz.
Men der er også en anden mulighed for, at købe billigt ind:
– Vi har jo grænsehandlen. Når du kører over grænsen sparer du allerede momsen – i hvert fald en del af den. Og sodavand og øl er trods alt billigere i Tyskland, fortæller Jan Swyrtz.
Endelig er der en anden mulighed for at spare penge – ikke på madvarer – men hvis du skal købe gaver:
– Jeg er ikke meget for at sige det, men vi har jo internettet. Vi støtter jo ikke de små butikker, når vi bare går ned, ser og mærker på varen – og så køber den på nettet. Men ofte er det på nettet du kan få billigere varer, slutter Jan Swyrtz.
Fakta om julegaver
Julegave er en gave som fås og gives i forbindelse med jul.
I Danmark lægges julegaverne under juletræet og uddeles juleaften. Nogle steder ankommer julemanden (en onkel eller far i forklædning?) i rette tid til at uddele gaverne, andre steder bliver et familiemedlem (ofte den ældste eller den yngste eller begge to) udnævnt til jobbet. Også andre systemer findes, hvor uddelingen går på skift.
I ældre tid var gaverne julepynten, og før igen var der kun pengegaver – en del af tjenestefolkenes løn.
I nogle familier forsøges indført en ny tradition, hvor gaverne har et max-beløb, f.eks. 50 kr, eller måske ligefrem skal være hjemmelavede. På den måde tvinges gavegiverne til at være yderst fantasifulde, og det giver en del morskab at pakke ud.
I engelsktalende lande uddeles julegaverne julemorgen i stedet.
Efter juledagene kan der forekomme en større gaveombytning.
Kilde: Wikipedia.