Masser af danske film har vundet internationale priser gennem årene

"10 timer til Paradis", "En soap" og "Festen" er blandt de film, der har fået international hæder. Og hele tre gange har en dansk spillefilm hentet den ultimative hæder - en Oscar-statuette.

Offentliggjort Sidst opdateret

Flere danske film har vundet internationale priser – og hele tre gange har en danske spillefilm hentet den største filmpris af dem alle – en Oscar.

Natten mellem søndag og mandag den 4. og 5. marts løber den 90. udgave af Oscar-uddelingen af stabelen.

Denne gang er der desværre ikke en dansk film med i kapløbet om at vinde en Oscar for bedste ikke-amerikanske film.

“Du forsvinder” var med i opløbet, men endte med at blive siet fra, inden nomineringerne blev offentliggjort.

Tre film har nået toppen

De tre danske spillefilm, som er blevet begavet med en Oscar, er disse:

“Hævnen” af Susanne Bier i 2011, Bille Augusts “Pelle Erobreren” i 1989 og “Babettes Gæstebud” af Gabriel Axel i 1988.

Det er den danske treenighed af film, der har vundet verdens fineste filmpris, Oscar-statuetten.

Endnu flere film har været nomineret i kategorien, der konkret hedder bedste ikke-engelsksprogede film.

Fra Balling til Rostrup

Det er Erik Ballings “Qivitoq” (1956), Astrid Henning-Jensens “Paw” (1959) og Bent Christensens 1962-film “Harry og kammertjeneren”.

Så gik der 26 år før næste nominering. Den tilfaldt Gabriel Axel, som altså vandt i 1988 – hvorefter Bille August gentog bedriften i 1989.

I 1990 kom endnu en nominering i hus. Den tredje i træk og den sjette ialt. Den tilfaldt Kaspar Rostrup for “Dansen med Regitze”.

Desværre vandt han ikke for en ellers fortryllende film med Ghita Nørby og Frits Helmuth i de bærende roller.

Susanne Bier nomineret to gange

Først i 2007 fandt en danske spillefilm atter vej til Oscar-festen – det var Susanne Biers “Efter brylluppet”. Her vandt hun ikke – men det gjorde hun altså fire år senere med “Hævnen”.

Og i de senere år er nomineringer kommet i bunker.

I 2013 med Nikolaj Arcels “En kongelig affære”, i 2014 med Thomas Vinterbergs “Jagten”, i 2016 med Tobias Lindholms “Krigen” og i 2017 med Martin Zandvliets “Under Sandet”.

Ialt 12 nomineringer og tre gevinster.

Men andre danske film har også fået international hæder og fornemme statuetter.

Fem danske prisvindere

Her er fem af dem:

1) “En soap”

Det danske drama “En soap” snuppede hele to priser til den kendte tyske filmfestival Berlinalen i 2006.

Filmen, der havde Trine Dyrholm og David Dencik i hovedrollerne, vandt juryprisen, og instruktøren, Pernille Fischer Christensen, fik debutantprisen.

2) “10 timer til paradis”

“10 timer til paradis” handler om bodybuilderen Dennis, som bor hjemme hos sin mor, aldrig har haft en kæreste og derfor tager til Thailand for at finde kærligheden.

Det danske drama vandt i 2012 en pris ved den anerkendte Sundance Film Festival, som fokuserer på independent-indiefilm, der er karakteriseret ved at være produceret uden store budgetter og producenter i ryggen.

3) “Dancer in the Dark”

Lars von Trier er både et berygtet og anerkendt navn ved filmfestivalen i Cannes, men i år 2000 vandt instruktøren Guldpalmen for bedste film med “Dancer in the Dark”. Han har også været udtaget til festivalen med blandt andet “Melancholia”, “Antichrist”, “Manderlay” og “Dogville”.

4) “Festen”

Thomas Vinterberg er også taget sejrrigt hjem fra den franske kystby. I 1998 vandt instruktøren juryens pris for familiedramaet “Festen” ved filmfestivalen i Cannes.

5) “Valgaften”

“Valgaften” er instrueret og skrevet af Anders Thomas Jensen med blandt andre Ulrich Thomsen og Jens Jørn Spottag på rollelisten. Filmen vandt en Oscar for bedste kortfilm i 1999.

Danmark har historisk set haft held og talent i netop den kategori. I 2003 vandt “Der er en yndig mand”, i 2010 vandt “The New Tenants”, og i 2014 scorede “Helium” den gyldne statuette.

Powered by Labrador CMS