Minister: Udskift din brændeovn eller det koster

Køber man et hus, der har en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes inden for et år, foreslår miljøminister.

Miljøminister Lea Wermelin vil tvinge danskerne til at udskifte deres brændeovn. Hvis ikke de gør det, kan det blive en dyr affære. KLIK VIDERE OG FÅ GODE RÅD OM DIN BRÆNDEOVN. Foto: Scanpix
Miljøminister Lea Wermelin vil tvinge danskerne til at udskifte deres brændeovn. Hvis ikke de gør det, kan det blive en dyr affære. KLIK VIDERE OG FÅ GODE RÅD OM DIN BRÆNDEOVN. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Boligkøbere skal forpligtes til at udskifte gamle brændeovne. Det siger miljøminister Lea Wermelin til Jydske Vestkysten.

Inden for 12 måneder efter et huskøb skal brændeovnen være udskiftet, hvis den er fra før 2003, lyder forslaget fra ministeren. Ellers kan der vanke bøde.

Artiklen fortsætter efter videoen

I galleriet ovenfor kan du få råd til, hvordan du undgår, at din brændeovn er skadelig for dig.

Renere luft herhjemme

Det skønnes, at der er cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Det gør Danmark til et af de lande, der har flest brændeovne per indbygger.

– Vi ved, at brændeovnene står for en stor del, og at de partikler, de udleder, giver hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Pointen med forslaget er at tage de første skridt mod renere luft herhjemme, siger Lea Wermelin til mediet.

Både Enhedslisten og SF har tidligere foreslået en lignende ordning. Lovforslaget er i høring frem til 3. marts 2020. Det er planen, at ordningen skal træde i kraft i 2021.

Kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne og åbne pejse vil blive undtaget fra ordningen.

Stor partikelforurening

Partierne vil sætte ind på området, fordi brændeovne i Danmark står for 70 procent af partikelforureningen. Særligt de ældre modeller fylder i regnskabet, da de udleder op mod fem gange så mange partikler som nyere brændeovne.

Faktisk er privat brændefyring den største danske bidragsyder til partikelforurening.

Det er anslået, at partiklerne fra de danske brændeovne hvert år er skyld i 500 dødsfald.

Det bliver dyrt

Miljøministeren lægger i forslaget op til, at Miljøstyrelsen skal føre tilsyn med, hvorvidt boligkøbere lever op til reglerne. Gør de ikke det, kan det mærkes på økonomien.

– Der kan komme sanktioner og gives administrative bødeforlæg på 5000 kroner, siger Lea Wermelin til mediet.

Miljøministeriet har tidligere vurderet, at der er omkring 200.000 brændeovne i Danmark, som er fra før 1995. Regeringen forventer, at hvis lovforslaget træder i kraft, vil 12.000 brændeovne blive udskiftet alene det første år.

Over en periode på ti år forventes der at blive tale om udskiftning af 55.000 ovne, og det kan mærkes på forureningen. Det vil nemlig betyde 6000 ton færre partikler over en periode på ti år.

Powered by Labrador CMS