Mick Øgendahl: Stop med at skjule jer bag ytringsfrihed

Komikeren kan ikke se projektet i formålsløs satire, herunder Charlie Hebdo og Muhammedtegningerne.

– Jeg er virkelig glad for, jeg ikke nåede at skrive “Je suis Charlie”, nu hvor de har lavet den her omgang lasagne af italienske jordskælvsofre, siger Mick Øgendahl. Foto: Christian Liliendahl/Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Stand up-comedy og satire slår sig i høj grad på at være brutal og nådesløs, og intet er så helligt, man ikke må gøre grin med det. Alligevel mener en af Danmarks mest succesrige komikere Mick Øgendahl, at der er nogle ting, der ikke bør hånes.

I forbindelse med sit nye stand up-show, “Fest”, der har premiere den 15. september, har komikeren fra Falster blandt andet reflekteret over den vestlige ytringsfrihed og vores omgang med den.

– Jeg er virkelig glad for, jeg ikke nåede at skrive “Je suis Charlie”, nu hvor de har lavet den her omgang lasagne af italienske jordskælvsofre, siger “Undskyld”-komikeren.

Han refererer til det franske satiremagasins Charlie Hebdo, der blev angrebet af islamistiske fundamentalister i januar 2015. I deres nyeste magasin har de udgivet en tegning af ofrene for det italienske jordskælv, der ramte i slutningen af august.

Jordskælv på italiensk

Tegningen hedder “Jordskælv på italiensk” og viser forskellige jordskælvsofres tilstand navngivet med en traditionel italiensk ret. Under “lasagne” finder man flere lag af murbrokker, hvor der stikker fødder ud imellem.

– Det kan godt være, man har ret til at skrive og tegne, hvad man vil, men jeg kan simpelthen ikke se projektet i det. Det er formålsløst at lave en satiretegning af jordskælvsofre, siger Mick Øgendahl.

På samme måde havde han det med de danske Muhammed-tegninger, der blev trykt i Jyllands-Posten i 2005. Særligt i 2008, da flere aviser genoptrykte billederne, stod komikeren fra Falster uforstående tilbage.

– Første gang kunne jeg godt se formålet i at trykke dem, det var for at prøve ytringsfriheden af. Men anden gang forstod jeg ikke projektet. Hvis man laver en lige parallel til børn, der driller, så var det jo mobning, siger komikeren og fortsætter:

– Vi siger til vores børn, de ikke må sige noget til andre, der gør dem vrede eller kede af det. Jeg havde det som om, at anden gang vi trykte tegningerne, blev vi en hel nation af mobbere. Jeg synes, det er dybt usympatisk, siger “Alle for én”-komikeren.

Respekt for andre mennesker

Selv om Mick Øgendahl har skabt sig en karriere på at være flabet, mener han alligevel, at man ikke kan gå hovedløst rundt og lave sjov med hvad som helst.

– Man skal møde andre mennesker med respekt. Der er en tendens til, at nogen glemmer det og gemmer sig bag ytringsfriheden under påskud af, at man har ret til at sige hvad man vil, siger stjernekomikeren og fortsætter:

– Men man skal være bevidst om, hvorfor man siger, som man siger, for det peger tilbage på en selv.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS