Skip to main content

Missede alle fem

Der var ingen danske Oscars, da de eftertragtede statuetter i nat blev uddelt

Den animerede danske dokumentarfilm "Flugt" var nomineret til imponerende tre Oscars, da de prestigefyldte statuetter blev uddelt natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Men instruktør Jonas Poher Rasmussen fik ingen Oscar med hjem til Danmark.

I alle tre kategorier, Bedste Animationsfilm, Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar, måtte "Flugt" se sig slået.

I filmen interviewer Jonas Poher Rasmussen sin ven Amin, der for første gang fortæller den barske historie om sin flugt fra Afghanistan som barn.

Første oscarshow

Inden uddelingen natten til mandag dansk tid havde Jonas Poher Rasmussen svært ved at beskrive, hvordan han havde det med at være på vej til sit første oscarshow.

- Det er mange forskellige følelser på en gang. Jeg er glad og har milde panikanfald. Men allermest er det bare fantastisk at være her og få lov til at sætte fokus på noget, der betyder meget for mig. Så jeg har meget store sommerfugle i maven, sagde han.

Ser man filmen i amerikanske biografer, er det den danske skuespillerstjerne Nikolaj Coster-Waldau, der lægger stemme til Jonas, mens Riz Ahmed lægger stemme til Amin.

Størst chance i den sidste

Den bedste chance for en Oscar var spået til at være i kategorien Bedste Dokumentar, der var den sidste af de tre priser, der blev uddelt.

Men her gik statuetten til "Summer of Soul" af Ahmir Thompson.

Den fortæller historie om en musikfestival i Harlem i 1969.

I Bedste Animationsfilm var Disney en for stor mundfund for "Flugt". Filmen "Encanto", der handler om en colombiansk familie med magiske evner, tog prisen.

Sidste år vandt Thomas Vinterbergs "Druk" en Oscar for Bedste Internationale Film. Men "Flugt" gjorde det ikke til to danske statuetter i træk, da den japanske film og forhåndsfavorit "Drive My Car" af Ryusuke Hamaguchi vandt.

Filmen "Flugt" og instruktør Jonas Poher Rasmussen var nomineret i kategorierne Bedste Animationsfilm, Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar ved årets oscaruddeling.
Filmen "Flugt" og instruktør Jonas Poher Rasmussen var nomineret i kategorierne Bedste Animationsfilm, Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar ved årets oscaruddeling.Eric Gaillard/Reuters

Ingen statuetter til Danmark

I alt var der danske nomineringer i fem kategorier, men det blev til ingen statuetter i år.

Martin Strange-Hansens kortfilm "On My Mind" blev slået i Bedste Kortfilm, mens fotograf Dan Laustsen missede en Oscar i Bedste Fotografering for sit arbejde på filmen "Nightmare Alley".

Heller ikke dansk-norske Joachim Triers "Verdens værste menneske" vandt en statuette.

Filmen var nomineret i Bedste Internationale Film og Bedste Originale Manuskript.

Del din kommentar