Mobbeoffer varmer op for Metallica

Nicklas Sonne, der stiller op i det danske melodigrandprix, blev som barn udsat for grov mobning, der har traumatiseret ham. Nu synger han om sine udfordringer

Offentliggjort Sidst opdateret

Når Nicklas Sonne står på scenen og skråler heavy metal ud gennem det store skæg, føler han sig som en stjerne. Han headbanger det lange hår i takt med musikken og lader sig overvælde af publikums bifald.

Men bag det rå look gemmer der sig ni års dystre minder fra folkeskolen, hvor de andre børn kaldte ham øgenavne og holdt ham udenfor.

- Det var rigtig grov mobning, som var meget traumatiserende.

-  Jeg blev bevidst holdt udenfor, fortæller Nicklas Sonne.

Melodi Grand Prix

11. februar indtager han scenen til Dansk Melodi Grand Prix med sangen "Freedom", som han selv har produceret, komponeret og skrevet teksten til.

Han har opvarmet for både Metallica og Rammstein og haft flere optrædener på nogle af Europas største festivaler som Copenhell i København.

Mange af Nicklas Sonnes sange handler om de dystre udfordringer, som livet kan byde på. Det er blandt andet stress, depressioner og mobning.

- Det er ting, som rigtig mange kæmper med, men som de ikke har lyst til at sige højt - inklusive mig selv, siger han.

Gjort til grin

Han tænker tilbage på en folkeskoletid, hvor han konstant blev gjort til grin og holdt uden for fællesskabet.

- Hvis der var snedag, og jeg gik udenfor, kunne jeg være sikker på at få den største vasker nogensinde, og at hele skolen ville grine af det.

- Og hvis jeg endelig fik lov til at spille fodbold med de andre, så skød de bare bolden på mig i stedet, fortæller han.

Mobningen har haft store konsekvenser for hans voksenliv. Han isolerede sig og trak sig ind i sig selv.

Havde ingen venner

- Jeg havde ingen venner, for jeg havde ikke lyst til at snakke med nogen. Jeg ville bare gerne være alene, siger han.

På et tidspunkt blev det så slemt, at Nicklas Sonne fik en depression.

- Der gik rigtig mange år, før jeg havde lyst til at kigge folk i øjnene, når de snakkede til mig. Jeg var sikker på, at de bare tænkte en hel masse grimme ting om mig.

- Så det tog mange succesoplevelser, før jeg fik selvværd og selvtillid nok til at stole på, at jeg var god nok. Og jeg kan stadig have svært ved det den dag i dag, siger han.

Musik en vej ud

Mobningen i folkeskolen satte ikke en stopper for drømmen om at blive musiker. Når han ikke måtte være med i fællesskabet, fik hans musiske talent plads til at udfolde sig.

- Held i uheld havde jeg enormt mange timer til at sidde på mit værelse og øve mig i at skrive musik, spille guitar og synge, siger han.

Hvis han kunne rejse tilbage i tiden, ville han derfor opmuntre sit teenagejeg til at holde fast i drømmen om at blive musiker.

- Men jeg tror ikke helt, at teenage-Nicklas ville tro på, at han en dag skulle spille med Metallica, siger Nicklas Sonne og griner.

Terapi

I dag er Nicklas Sonne kommet ud på den anden side, hvor han bruger musikken som en form for terapi.

- Jeg har fundet selvværdet igen igennem kreativiteten og musikken. Det er en måde at komme ud med alle traumerne på.

- Jeg håber bare, jeg rammer nogen med nogle af de ting, jeg fortæller om, som gør, at de måske kan komme skridtet videre med at få sat ord på det selv.

- Det ville jeg ønske, der var nogen, der havde gjort med mig, da jeg var lille, funderer han.

METALLICA

Metallica er et amerikansk heavy metal-band, som blev dannet i 1981 under dyb inspiration af deres idoler Iron Maiden i Los Angeles i Californien. 

Metallicas medlemmer var trommeslager Lars Ulrich, rytmeguitarist og vokalist James Hetfield, lead guitarist Dave Mustaine og bassist Ron McGovney. 

De to sidste blev smidt ud af bandet til fordel for Kirk Hammett og Cliff Burton. 

Fyringen af Mustaine resulterede i en kamp mellem ham og Metallica. 

I september 1986 kom Metallicas turnébus ud af kontrol og væltede, så Burton blev dræbt under bussen. 

Jason Newsted afløste ham cirka to måneder senere. 

Newsted forlod bandet i 2001 og blev erstattet af Robert Trujillo i 2003.

Kilde: Wikipedia

Nicklas Sonne og hans band skal dyste mod syv andre deltagere den 11. februar i Arena Næstved ved Dansk Melodi Grand Prix.

- Nogle gange handler det bare om at gøre ting. Man lever kun én gang, og det nytter ikke noget bare at sidde stille. Man bliver nødt til at række ud og tro lidt mere på sig selv, end man som dansker godt kan være tilbøjelig til at gøre, siger Nicklas Sonne om at opvarme for blandt andre Rammstein og Metallica. (Arkivfoto).
- Nogle gange handler det bare om at gøre ting. Man lever kun én gang, og det nytter ikke noget bare at sidde stille. Man bliver nødt til at række ud og tro lidt mere på sig selv, end man som dansker godt kan være tilbøjelig til at gøre, siger Nicklas Sonne om at opvarme for blandt andre Rammstein og Metallica. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS