Monarkiets fremtid er truet

Med de mange skandaler i Spanien, kan monarkiets fremtid være under pres, mener en ekspert.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det har set lidt sort ud for den spanske kongefamilie de seneste år. Skandalerne har haglet ned over dem.

Mange af dem med den tidligere konge Juan Carlos som omdrejningspunkt. Senest har han været involveret i en sag om korruption, der ifølge flere medier har fået ham til at forlade Spanien.

Artiklen fortsætter efter videoen

Den lange række af problemer i det spanske monarki, har gjort, at lektor i historie ved Syddansk Universitet Michael Bregnsbo, der har beskæftiget sig meget med royal historie, mener, at monarkiets fremtid kan være i fare. Det skriver han i BT.

Omdømme ødelagt

Michael Bregnsbo påpeger i sit skriv, at Juan Carlos egentlig startede sin tid med at være yderst populær, da han var med til at lede Spanien til et demokrati efter diktatoren Franco. Det gjorde Juan Carlos til et symbol på stabilitet.

Siden er der dog kommet mange ridser i lakken blandt andet i forbindelse med den seneste skandale, hvor den tidligere konge undersøges for korruption.

Ligesom han tidligere var i vælten, da han i 2012 var på en luksuriøs storvildtjagtsrejse. Flere gange har Juan Carlos også haft forhold ved siden af ægteskabet.

Desuden har hans datter og svoger været for retten i en sag om underslæb og skattesvig, som svogeren nu sidder fængslet for.

Med det in mente, mener Michael Bregnsbo, at det kan få alvorlig betydning for det spanke monarkis fremtid.

Så ikke blot er den spanske kongefamilies gode navn og rygte altså blevet godt og grundigt ramponeret, men monarkiets fremtid i Spanien er truet. Vi får se, om det lykkes at redde stumperne,” skriver han.

Flygtet fra Spanien

Det er kun få dage siden, at det kom frem, at ekskongen Juan Carlos flygtede fra Spanien.

Spekulationer i forbindelse med flytningen, som endnu ikke er kendt hvortil, handler om, at ekskongen forsøger at slippe fra de seneste anklager i forbindelse med en kæmpe korruptionssag.

Juan Carlos beskyldes for som regent at have fået et enormt beløb i bestikkelse af Saudi-Arabien.

Den schweiziske avis Tribune de Genève har skrevet, at han fik 100 millioner dollar, omkring 650 millioner kroner. Pengene står angiveligt i en bank i Schweiz.

Den spanske avis El Pais skrev i maj, at Juan Carlos også havde deponeret over 12,5 millioner kroner fra Bahrain i en bank i Schweiz.

Gennem sin advokat har den tidligere konge gentagne gange afvist at kommentere beskyldningerne.

Folket bakker op om sønnen

Det var i slutningen af maj 2019, at det kom frem, at Juan Carlos ville træde tilbage fra sine royale pligter. Året før – da han fyldte 80 – abdicerede han fra tronen efter 39 år som konge.

Siden har Juan Carlos gjort meget for at undgå, at hans skandaler vil ramme sønnen den nuværende kong Felipe.

Det er kun kort tid siden, at majestæten frasagde sig den økonomiske arv efter sin far, ligesom at Juan Carlos fik frataget sin apanage.

Beslutningerne blev taget, så det skabte en kløft mellem den eksisterende majestæt fra den tidligere majestæts udskejelser.

Det har også vist sig at have haft en effekt, for i en ny måling det spanske medie El Espanol har fået lavet, ser det ud til at det spanske folks støtte til kong Felipe er stigende.

I undersøgelsen var 64 procent af de adspurgte tilfredse med den spanske konge, mens 29 procent ikke udviste tilfredshed med monarken.

Powered by Labrador CMS