Mr. News med klar mission

Som korrespondent i USA er Steffen Kretz dybt optaget af det amerikanske folkestyres skrøbelighed, som kan få konsekvenser for Europa. 17. maj fylder han 60 år

Udgivet Opdateret

Han blev journalist for at være øjenvidne til verdenshistorien. For at kaste lys ind i de mørke afkroge. For at gøre folk klogere.

Steffen Kretz har gennem næsten tre årtier været ansat hos Danmarks Radio. 

Han har været nyhedsvært, ordstyrer, dybdeborende interviewer og korrespondent i Mellemøsten og USA.

Status på livsstilen

17. maj fylder han 60 år, og i den forbindelse gør Steffen Kretz status på arbejdet som journalist og ambitionen om at skildre virkeligheden så nuanceret og sandfærdigt som muligt.

- Det arbejde har i min levetid aldrig været vigtigere end nu, hvor frihed og demokrati er under angreb mange steder i verden, konstaterer han.

Steffen Kretz har været korrespondent i USA for Danmarks Radio siden 2017. (Arkivfoto).
Steffen Kretz har været korrespondent i USA for Danmarks Radio siden 2017. (Arkivfoto).

Siden 2017 har han været udstationeret i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C.

Optaget af skrøbeligheden

Det har været en skelsættende periode, hvor præsident Donald Trump og hans støtter har tvunget amerikanerne og resten af Vesten til at revurdere det amerikanske folkestyres tilstand.

- Det, som optager mig mest for tiden, er, hvor skrøbeligt amerikansk demokrati har vist sig at være, siger Steffen Kretz.

Udefra virker det måske, som om der igen er faldet ro på i USA efter fire år med Trump som præsident og stormen på Kongressen i 2021.

- Men efter at have rejst de sidste fem år særligt i de egne af landet, hvor Trump blev valgt, er det meget klart for mig, at der er stærke anti-demokratiske strømninger i USA, siger Steffen Kretz.

- Og det er afgørende vigtigt at kaste lys på, for fejler folkestyret her, så får det alvorlige konsekvenser for vores frihed i Danmark og Europa.

Elsker USA

Steffen Kretz var første gang udsendt til USA i begyndelsen af 1990'erne, hvor han efter at være blevet færdiguddannet som journalist var korrespondent for Ekstra Bladet i et par år.

Generelt er USA et slaraffenland at arbejde i som journalist, fortæller han:

- Ikke kun, fordi jeg forstår sproget og kulturen helt ind til benet, men også, fordi amerikanerne generelt er åbne og imødekommende og gerne taler i hovedsætninger, når de ser en mikrofon.

- Derfor er det også tydeligt for mig, at fundamentet under republikken knager og brager.

- Jeg har rejst i alle dele af landet siden min første udstationering i 90'erne, og jeg har aldrig før oplevet amerikanerne så meget i tvivl om deres ståsted over for hinanden og i forhold til resten af verden.

Store navne på blokken

Ønsket om at komme helt tæt på verdenshistorien blev i særlig grad opfyldt, da Steffen Kretz i 2005 gjorde sig bemærket både inden og uden for Danmarks grænser med interviewserien "De skrev historie".

Her interviewede han en række af historiens helt store personligheder.

Blandt dem var Libyens mangeårige autoritære leder Muammar Gaddafi, den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Albright og den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu.

Bor i hovedstaden

Steffen Kretz bor i Washington D.C. sammen med sin hustru, Lillian Gjerulf Kretz, der ligeledes er korrespondent for DR. 

Sammen har de en søn på 12 år og en datter på 7 år. 

Desuden har fødselaren to voksne børn.

Powered by Labrador CMS