Nicki Minaj er havnet i corona-stormvejr

Mange amerikanere er stadig ikke blevet vaccineret mod coronavirus. En af dem er sangerinden Nicki Minaj

Den amerikanske sangerinde Nicki Minaj er kommet i stormvejr, efter at hun delte et opslag på sociale medier, hvor hun gav udtryk for vaccineskepsis.
Den amerikanske sangerinde Nicki Minaj er kommet i stormvejr, efter at hun delte et opslag på sociale medier, hvor hun gav udtryk for vaccineskepsis.
Offentliggjort Sidst opdateret

USA's ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, afliver den amerikanske sangerinde Nicki Minajs kontroversielle teori om coronavaccinen.

Det sker i et interview med den amerikanske tv-station CNN.

Fauci er dermed den seneste sundhedsekspert af flere til at kalde Minajs offentlige bemærkninger for misinformation.

Mandag kom sangerinden, hvis borgerlige navn er Onika Tanya Maraj, i stormvejr, da hun på sociale medier gjorde opmærksom på, at en fætter til hende nægtede at få vaccinen, efter at hans ven angiveligt fik vaccinen og "blev impotent med hævede testikler".

Var ikke vaccineret

Minajs udtalelser faldt sammen med, at hun ikke kunne deltage i gallashowet Met Gala, fordi hun ikke er blevet vaccineret mod coronavirus.

Et kor af mennesker - herunder sundhedseksperter - er gået i rette med Minajs udokumenterede påstande, der er blevet delt med hendes 22,6 millioner følgere.

Afliver påstande

Fauci, der har været i spidsen af USA's kamp mod coronapandemien, siden den ramte i foråret sidste år, afliver også påstandene.

- Der er ingen tegn på, at det sker, og der er heller ikke nogen grund til at forestille sig, at det kan ske, siger han under et interview på CNN.

Den 80-årige epidemiolog understreger også farerne ved at sprede ukorrekte påstande på sociale medier. Han siger, at Minaj uretmæssigt kan overbevise folk om ikke at få vaccinen ved dele misinformation.

- Der er meget misinformation, mest på de sociale medier. Den eneste måde, vi kan modvirke det på, er at dele korrekt information, siger Fauci.

Ingen tegn

På hjemmesiden for USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse står der, at der ikke er nogen tegn på, at vacciner forårsager fertilitetsproblemer hos hverken kvinder eller mænd.

Udrulningen af vacciner i USA er faldet markant i tempo den seneste tid. 80 millioner amerikanere er stadig ikke vaccineret. Der bor omkring 333 millioner i USA.

For at få flere vaccineret har de amerikanske myndigheder indført vaccinekrav for alle offentligt ansatte.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

null
Powered by Labrador CMS