Nu kommer den på Netflix
Det er ikke bare en serie om noget rædselsfuldt, der er sket, men en historie om vigtigheden af whistleblowere og om et system itu, fortæller instruktøren bag
Nu kommer serien "Sygeplejersken", som er baseret på den virkelige, gruopvækkende sag om sygeplejersken Christina Aistrup Hansen fra Nykøbing Falster Sygehus, som i 2017 blev idømt 12 års fængsel for drabsforsøg på fire patienter.
Serien lægges op på streaminggiganten Netflix 27. april og består af i alt fire afsnit.
Ifølge Kasper Barfoed, der er instruktøren bag, blev han inspireret til at lave en serie om hændelserne, efter at han læste Kristian Corfixens bog om sagen, "Sygeplejersken - En af danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager".
- Jeg blev overrasket over, hvor lang tid det her var foregået over, og hvor mange mennesker der egentlig havde mistænkt noget og undret sig, men ikke ageret.
- Og hvis de så agerede, så var de blevet lukket ned og bedt om at tie stille.
Kommer ind bag murene
I "Sygeplejersken" kommer seerne ind bag murene på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor alle kender alle.
Her følger man Pernille Kurzmann, spillet af Fanny Louise Bernth, i de første dage af hendes nye job som sygeplejerske, hvor hun møder sygeplejerskekollegaen Christina Aistrup Hansen, som spilles af Josephine Park.
Christina virker til at være noget helt særligt og altid først på pletten i en nødsituation.
Men som dagene går, og Pernille bliver mere fortrolig med sin nye arbejdsplads, begynder hun at se, at der måske er mere ved Christina end ved første øjekast.
Pernille beslutter, at hun ikke kan lukke øjnene for det, der sker foran hende.
På en sober måde
I første omgang gik mange af Kasper Barfoeds overvejelser på, hvordan man kunne fortælle historien på en sober måde og være tro mod de grundlæggende fakta.
- Det har været og er hårdt for nogle mennesker, og det vil det givetvis også være for dem at se denne serie, hvilket jeg selvfølgelig er ked af, fortæller instruktøren.
Historien er vigtig
Men ikke desto mindre synes han, at historien er vigtig at fortælle, netop fordi den er sket for nylig, og fordi den handler om nogle personer, som opdager et system, der er i stykker.
- Hvad sker der næste gang? Skal det være en ung, uerfaren person, som tager ansvaret på sig? Eller har vi indrettet et system, så alle godt tør sige fra? Også når de er i tvivl?
- En vigtig pointe er jo, at Pernille - selv om hun havde stærke fornemmelser - ikke var 100 procent sikker og skulle kaste sig ud på dybt vand. Det har krævet enormt meget for hende.
- Og sådan burde det jo ikke være, siger Kasper Barfoed.
Undgår svære emner
Derfor er det også en whistleblower-historie, mener han.
- Jeg synes, man kan mærke, at der i nogle sammenhænge er ting, man ikke tør tale om. At man hellere undgår at snakke om svære emner.
- Der skal vi tage fat i problemerne - også hvis der sker fejl - tale om dem og sørge for, at det ikke sker fremover.
Mange dilemmaer
Med serien følte Kasper Barfoed, at han havde bedre mulighed for at gå ind i psykologien og relationerne mellem personerne og placere seerne midt i begivenhederne.
- Set i bakspejlet er det jo altid oplagt, at man skal whistleblowe, men i situationen har der været mange dilemmaer, hårde valg og modstand for de involverede. Det ville jeg tydeliggøre.
- Jeg håber, at folk bliver inspireret af Pernille og det mod, hun udviser, siger Kasper Barfoed.
"Sygeplejersken" har premiere på Netflix 27. april og har blandt andre Josephine Park, Fanny Louise Bernth, Peter Zandersen, Amalie Lindegård og Dick Kaysø på rollelisten.