TV2 går imod rettens kendelse

Vestre Landsret har bestemt, at TV 2 skal udlevere råoptagelser fra skjulte kameraer på Kongsgården og Huset Nyvang. Det ønsker TV 2 ikke.

Det sidste ord er tilsyneladende ikke sagt i plejehjemssagen. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

(Citathistorie fra TV2 Østjylland)

Det retslige efterspil fra TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden” er endnu ikke afsluttet. Senest har Vestre Landsret krævet, at TV 2 skal udlevere råbånd fra de skjulte optagelser, der blev foretaget i både Randers og Aarhus. Det skriver fagbladet Journalisten.

De skjulte optagelser blev foretaget i en lejlighed på henholdsvis Huset Nyvang i Randers og plejehjemmet Kongsgården i Aarhus i efteråret 2019. Men trods rettens afgørelse har TV 2 ikke lyst til at udlevere råbåndene.

– Det vil være meget problematisk, hvis myndigheder fremover kan forlange råbånd udleveret, for så kommer medierne til at fremstå som myndighedernes forlængede arm, siger Troels Jørgensen, redaktionschef på TV 2 Dokumentar, til Journalisten.

Dokumentaren blev bragt i juli og har siden da skabt stor debat om ældreplejen. I sidste uge vandt folkene bag ”Plejehjemmene bag facaden” sågar anerkendelse, da de vandt Foreningen for Undersøgende Journalistiks graverpris.

Fortsat under efterforskning

Men trods anerkendelsen er TV 2 og journalisterne fortsat under efterforskning hos politiet. Ifølge landsrettens kendelse er det en del af forklaringen på, at man ønsker råbåndene udleveret.

Derudover handler det om, at politiet vil bruge optagelserne til at belyse, om plejepersonalet har forsømt deres pligter på de to plejehjem. Men ifølge Troels Jørgensen blander man de to sager sammen.

– Råbåndene vil ikke afsløre mere i sagen mod TV 2’s medarbejdere, siger Troels Jørgensen.

– Kendelsen er et dybt indgreb i pressefriheden, fordi politiet tilsyneladende skal bruge TV 2’s optagelser mod plejepersonalet. Vi skal ikke optræde som politiets forlængede arm. Det er ikke vores opgave, siger han til Journalisten.

TV 2 vil nu søge Procesbevillingsnævnet om at få sagen prøvet ved Højesteret.

Powered by Labrador CMS