Skip to main content

Presset på ham stiger

Fremtiden for det britiske kongehus afhænger af William og Kate. De er mere populære end Charles. 21. juni fylder prins William 40 år

London var på den anden ende, da dronning Elizabeth i begyndelsen af juni blev fejret med parader og koncerter i anledning af sine 70 år som regent.

Mere stille gik det for sig, da barnebarnet, prins William, nogle dage efter jubilæet blev spottet med rød kasket i Westminster - den centrale del af hovedstaden.

Prinsen var på gaden for at sælge de hjemløses blad, The Big Issue. Var det småt med kontanterne hos de forbipasserende, trak han kreditkortmaskinen frem.

Det er sådan, han gerne vil opleves af briterne. De skal kende ham og hans hustru, Kate, som jordnære og engagerede.

Strategi ser ud til at lykkes

Titlerne af hertug og hertuginde af Cambridge skal ikke være det første, tanken falder på.

Hellere mærkesagerne som den grønne omstilling, hjemløse, psykisk syge og børns trivsel.

Den strategi ser ud til at lykkes. Målinger i forbindelse med jubilæet viste, at et flertal støtter monarkiet, og at William og Kate er de næstmest populære - kun overgået af dronning Elizabeth.

Men det kan have lange udsigter, før familien, der også tæller to sønner og en datter, kan flytte fra Kensington Palace til Buckingham - bolig og arbejdsplads for regenten.

Far skal tage over

Når dronningen dør, er det prins Williams far, prins Charles, der skal tage over.

Sådan er arvefølgen, men ikke desto mindre lider hans popularitet fortsat under skilsmissen fra prinsesse Diana.

Selv om det er længe siden, kan mange briter ikke se ham uden at få øje på hende.

Var kun teenager

Prins William, som fylder 40 år 21. juni, var kun teenager, da hans mor i 1997, et år efter skilsmissen, omkom i en bilulykke i Paris.

Billederne fra begravelsen, hvor han og lillebror prins Harry i mørke jakker gik efter kisten gennem London, blev ikoniske.

På anmodning fra kongehuset holdt pressen de efterfølgende år igen, så prinserne og deres far kunne få ro oven på de turbulente år.

Tog sabbatår

Prins William passede således sin grundskole i London, indtil han kom på Eton College, hvor han studerede biologi, geografi og kunsthistorie.

Efter at have afsluttet studierne tog han et sabbatår med rejser i Afrika og undervisning af børn i Chile. Militæret snusede han også til og fik så meget appetit på det, at han blev uddannet på militærakademiet Sandhurst og pilot i Royal Air Force.

Sin civile uddannelse tog han på University of St. Andrews i Skotland med hovedfag i geografi.

Blandt de medstuderende var Catherine Middleton, som efter sigende var den, der fik ham til at gøre studierne færdige. Han var tæt på at opgive.

Forlovet i Kenya

I 2010 forlovede de sig i Kenya, og året efter gik Storbritannien amok i kongerøgelse, da parret blev gift i Westminster Abbey.

En million briter var på gaden den dag.

Ægteparret blev en vitaminindsprøjtning for kongehuset, som det særligt de seneste par år har måttet læne sig op ad.

Prins William er nummer to i rækkefølgen til tronen. Han og hertuginde Kate ønsker, at briterne skal fokusere mindre på de kongelige titler og i stedet se på, hvem parret er som mennesker. (Arkivfoto).
Prins William er nummer to i rækkefølgen til tronen. Han og hertuginde Kate ønsker, at briterne skal fokusere mindre på de kongelige titler og i stedet se på, hvem parret er som mennesker. (Arkivfoto).Jane Barlow/Ritzau Scanpix

Har øget presset

Omtrent samtidig med at Williams farbror, prins Andrew, blev hovedperson i en sag om seksuelle krænkelser, besluttede prins Harry under stort ståhej at flytte til Californien.

Både han og hustruen, Meghan Markle, har frasagt sig de kongelige titler.

Den beslutning har øget presset på prins William - monarkiets fremtid kan stå og falde med ham og Kate.

Del din kommentar