Prisbelønnet soldat passer på dronning Margrethe

Kim Kristensen er dronning Margrethes hofchef. Tidligere var han hofmarskal, men det blev ændret ved tronskiftet. 1. juni fylder han 60 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Det kom som en overraskelse, da dronning Margrethe rundede sin nytårstale af med, at hun ville abdicere og overlade roret til næste generation.

Men ikke for Kim Kristensen. 

Som hofmarskal var han tæt på dronningen og blandt de få, hun havde orienteret på forhånd.

For ham personligt betød beslutningen et jobskifte, sådan som der er tradition for i forbindelse med et tronskifte.

14. januar rykkede han med dronning Margrethe over i hendes nyoprettede hof, hvor han i dag er chef.

Hofmarskal blev i stedet Christian Schønau, som var hofchef for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, da de var kronprinspar.

Siden 2012

Kim Kristensen, der fylder 60 år 1. juni, har været ansat ved hoffet siden 2012, hvor han blev udnævnt til ceremonimester.

En stilling som ikke kan søges, men som klares med en opringning.

En sådan fik Kim Kristensen, netop som han efter tre år som militærattaché i Paris havde sagt ja til at være ny chef for Livgarden.

Men da muligheden for blive ceremonimester åbnede sig, var han ikke i tvivl, fortalte han dengang til Ritzau.

- Det er svært at forestille sig et job, der kan være mere lærende. Det vil give mig en indsigt både nationalt og internationalt. Jeg kommer til at stifte bekendtskab med alt lige fra sportens verden til kunstens og erhvervslivets.

- Hvis jeg ikke laver for store skandaler, er det forhåbentlig en stilling, hvor jeg kommer til at sidde rigtig mange år.

26 år i Forsvaret

Kim Kristensen blev officer fra Hærens Officersskole i 1988 og siden uddannet ved Forsvarsakademiet og Forsvarets Stabsskole i Oslo, hvor han blev kåret som "Den bedste elev" af den norske forsvarschef.

I 26 år arbejdede han i det danske forsvar, inden han gik over de toppede brosten til Hofmarskallatet i Det Gule Palæ på Amalienborg.

Som tidligere adjudant for dronningen var den kongelige verden ikke ukendt, men alligevel anderledes end de mange år omgivet af soldater.

Blandt andet ved den danske bataljon i Kosovo, hvor Kim Kristensen var stabschef i 2005. Men antalsmæssigt især i Afghanistan, hvor han i Helmand fra 2007 til 2008 havde ansvaret for 2000 soldater fra både Danmark og andre nationer.

I den periode blev der under hans ledelse gennemført nogle af de vanskeligste militære opgaver i nyere dansk historie.

Kim Kristensen har siden tronskiftet i januar været hofchef for dronning Margrethe. Her er han for nylig på vej til indvielse af udstillingen "Frederik 10. - Konge af i morgen" på Amalienborgmuseet.

Fik leder-pris

Som en anerkendelse af indsatsen belønnede Ledernes Hovedorganisation ham i 2009 med prisen som årets leder.

Da det blev kendt, at han var blandt de nominerede, kom lykønskningerne i en lind strøm til hans indbakke. Blandt dem flere fra sårede soldater og pårørende til døde soldater, som skrev, at de håbede, at han ville vinde.

- Så bliver man rigtig stille og rigtig ydmyg, sagde Kim Kristensen dengang til Magasinet Lederne.

Erfaringerne fra tiden i Afghanistan har han givet videre i bogen "Følg mig - ledelse fra fronten" fra 2015, som er populær læsning blandt nyuddannede officerer.

Kim Kristensen er gift med sygeplejerske og præst Tine Vængtoft Kristensen. De har to sønner samt børnebørn.

Powered by Labrador CMS