Snart slut: Disse haveopgaver bør du klare nu

Ud over jordbær er stauder, buske og træer også gode at plante ud i haven nu, så de står flot til næste sommer, lyder det fra to haveeksperter.

Udgivet Opdateret

Sommeren er ved at gå på hæld, men det betyder ikke, at arbejdet i haven slutter.

August, september og oktober er nemlig alle gode måneder til at plante ud i haven, så du får størst muligt udbytte næste år.

– Jordtemperaturen er stadig høj, og jo tidligere du sætter planterne i jorden, desto større er chancen for, at de klarer vinteren, fortæller John Henriksen, som er landskabsarkitekt og tidligere slotsgartner.

En af de mest presserende planter at få plantet ud er jordbær.

– Jo før du får dine jordbærplanter i jorden, desto bedre får rødderne fat, og desto større bliver planten og jordbærrene til næste år, siger John Henriksen.

Find udløberne

Du behøver dog ikke tage på planteskolen, hvis du allerede har haft jordbærplanter i haven i år.

– Du skal finde udløberne fra dine planter – de ligger typisk som småplanter ved siden af moderplanten. Dem klipper du af og planter ud i ny jord ved siden af, siger John Henriksen.

Du behøver ikke bekymre dig om, hvorvidt planten nu overlever vinteren. Vælger du de danske sorter, kan de holde til lidt af hvert.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke haveopgaver du bør klare i efteråret.

Jorden har betydning

Det er ikke helt uvæsentligt, hvilken jord du planter jordbærplanterne ud i, fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet.

– Det sted, hvor du planter dine jordbærplanter, skal der ikke have groet jordbær de seneste fire år. Jorden bliver nemlig ramt af jordtræthed, og hvis du finder et nyt sted, så minimerer du risikoen for, at planterne rammes af sygdomme, siger hun.

Har du et højbed, bør du også overveje at udskifte jorden fuldstændig, fortæller Louise Møller.

Husk også …

Det er ikke kun jordbærrene, der er fine at få i jorden nu.

– Lige nu er det højtid for, at stauderne blomstrer, men det er også højtid for at plante nye stauder, der kan stå flot næste år, siger Louise Møller.

Her skal du bare være opmærksom på, at stauderne ikke er for høje, når du planter dem ud.

Sådan slår du græs

Start med at klippe kanten af plænen. Sørg for, at der er god plads til, at du kan vende rundt med plæneklipperen.

Sørg for at slå græsset i et mønster. Du kan klippe græsset i striber, hvor du klipper fra side til side på plænen – eller du kan vælge at klippe i cirkler, hvor du klipper langs kanten på plænen og bevæger dig længere og længere ind mod midten. Begge dele er fint, bare man er konsistent i mønsteret.

Det er en god idé ikke at klippe i det samme mønster hver uge, da det kan gøre, at græsset begynder at gro i den retning, du klipper.

Det er bedst at slå græs tidligt på aftenen, da græsset som regel vil være tørt, og solen ikke er for skarp. Det giver græsset tid til at komme sig efter slåningen.

Kilde: Family Handyman.

– Det kan godt betale sig at klippe stauderne ned, så de ikke er mere end 25 til 30 centimeter høje, når du planter dem. På den måde fortæller du planten, at den skal fokusere på at vokse i rødderne og ikke i toppen, siger hun.

Powered by Labrador CMS