Dræbt med flere knivstik

19-årig mand fremstilles torsdag i grundlovsforhør, sigtet for drab på en 29-årig ansat på vedkommendes bosted.

Udgivet Opdateret

En 29-årig mandlig medarbejder på bostedet Ørbækskilde ved Fårevejle blev stukket flere gange med kniv, da han onsdag blev dræbt af en 19-årig beboer på stedet.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

Den 19-årige fremstilles i grundlovsforhør torsdag klokken 13.00 ved Retten i Holbæk, hvor han begæres varetægtsfængslet. Anklagemyndigheden har begæret om lukkede døre i sagen, hvorfor politiet for nuværende ikke ønsker at oplyse yderligere.

Fundet på vejen

Det er tidligere kommet frem, at det 29-årige offer blev fundet på vejen – Riisvej – uden for bostedet.

Da ambulancen kom frem, kunne det konstateres, at manden var stukket med kniv.

Ambulancepersonalet ydede førstehjælp, og den 29-årige blev hentet af lægehelikopteren og fløjet til Holbæk Sygehus.

Skaderne var dog så alvorlige, at hans liv ikke stod til at redde, og han blev erklæret død på sygehuset.

Politiet anholdt klokken 15.27 den 19-årig beboer på opholdsstedet.

Anholdelsen foregik uden dramatik, og den 19-årige blev taget med på politistationen til afhøring.

Kræver flere ressourcer

Det er langtfra første gang, at ansatte på institutioner i socialpsykiatrien er blevet overfaldet og i værste fald dræbt på arbejdet.

Ifølge Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund, er der tale om det sjette drab i sektoren siden 2012.

– Det er faktisk noget, der berører mig rigtig dybt. Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder i den her sag, så jeg kender ikke årsagen. Men generelt må vi bare sige, at socialpsykiatrien mange steder er udsultet. Der er for få ressourcer, siger han.

Det er ikke på alle bosteder i socialpsykiatrien, at personalet kan føle sig truet, men “det er det for mange steder”, fortæller Benny Andersen.

– Op imod 30 procent af socialpædagoger er udsat for vold eller trusler om vold i løbet af et år, og det er simpelthen et for højt tal. Det er uacceptabelt, siger han.

“En vis risiko”

Han anerkender, at det er et område, hvor der er en vis risiko for, at der kan opstå voldshændelser, men det bør ikke være normalen.

– Vi ved, at hvis folk får den rette behandling – nok ressourcer, viden og rigtige omgivelser – så er chancen for vold formindsket. Der er steder, hvor man ikke oplever vold.

– Jeg påstår ikke, vi kan undgå det, men vi kan gøre meget mere, end vi gør i dag, siger Benny Andersen.

Drab på bosteder

* 30. december 2020 bliver en 29-årig ansat stukket ihjel på botilbuddet Ørbækskilde, som ligger i Veddinge i Odsherred. Overfaldet skete uden for bostedet. En 19-årig beboer er anholdt og sigtet for at stå bag knivstikkeriet.

* 25. marts 2016 bliver en 57-årig kvindelig ansat på bostedet Lindegården knivdræbt af en 30-årig mandlig beboer.

* 7. maj 2014 bliver to medarbejdere – en 69-årig læge og en 40-årig socialrådgiver – knivdræbt på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing af en 28-årig mandlig beboer. Den ene dør på stedet, mens den anden senere dør af kvæstelserne. Gerningsmanden dømmes til anbringelse for dobbeltdrab og forsøg på drab.

* 2. december 2013 bliver en kvindelig sosu-assistent på bostedet Ringbo i Bagsværd knivdræbt af en 72-årig mandlig beboer. Gerningsmanden er skizofren og nægtede op til drabet at tage sin medicin.

* 7. februar 2012 bliver en 46-årig kvindelig socialpædagog voldtaget og dræbt på en gåtur med en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg. Gerningsmanden, som er sindssyg, får en anbringelsesdom på ubestemt tid.

Kilder: Ritzau, Avisen.dk.

Han mener, der er brug for flere ansatte, men det skal også være ansatte, der har de rette faglige egenskaber. Beboerne har meget komplekse problemer, fortæller han, og det skal personalet have en viden om.

Derfor opfordrer Benny Andersen kommunal- og regionspolitikere til at hjælpe socialpsykiatrien, ligesom regeringen skal prioritere området i en kommende tiårsplan for psykiatrien.

Han efterlyser også et bedre samarbejde mellem behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien.

– Når mennesker bliver udskrevet, skal mine medlemmer på bostederne jo vide, hvad det er for en tilstand, de er i. Det sker ikke godt nok i dag, siger Benny Andersen.

Statsminister forfærdet

Drabet har torsdag fået statsminister Mette Frederiksen til tasterne. Hun skriver på Facebook, at Danmark skal blive bedre til at passe på medarbejdere, der eksempelvis arbejder på landets bosteder.

– Her på årets sidste dag er mine tanker hos familien og kollegerne til den 29-årige mand, der i går blev dræbt, mens han passede sit arbejde på et bosted for voksne i Fårevejle. Det er dybt tragisk.

– Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde. Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser – eller andre steder i vores samfund, skriver Mette Frederiksen.

– Det er desværre ikke første gang, det sker. Vi skal blive bedre til at passe på de ansatte, skriver hun.

Powered by Labrador CMS