- Skam er også et tema her
Man kan finde styrken i fællesskabet, lyder budskabet fra Ditte Hansen og Louise Mieritz, som er aktuelle med den nye TV 2-serie "Dansegarderoben"
Hvem er kvinderne, som kindkysser cykelryttere efter sejren, hepper og underholder som cheerleadere eller danser i Cirkusrevyen?
Det begyndte at optage forfatterduoen Ditte Hansen og Louise Mieritz.
Det blev begyndelsen på et fem år langt researcharbejde, som nu kulminerer med premieren på dramaserien "Dansegarderoben" den 5. februar på TV 2.
Følger otte dansere
- Vi har hele tiden følt, det var en vigtig historie. Vi kunne mærke, at der var meget kød på, og det holdt aldrig op med at nære os med energi, siger Ditte Hansen og bliver suppleret af Louise Mieritz:
- Der blev ved med at åbne sig æsker af spændende temaer.
Serien følger otte dansere i Cirkusrevyen i 70'erne og skildrer sexisme, høje hæle og spidse albuer.
Danserne har hver deres historier og hemmeligheder. Men med tiden ser de styrken i sammenholdet og får modet til at forandre den situation, de er i.
- Trygheden er vores superkraft
- Det handler om fællesskab, og det synes jeg, er et evigt gyldigt tema: at dele noget med nogle andre og blive stærkere sammen, lyder det fra Ditte Hansen.
Det gælder både privat og professionelt, tilføjer Louise Mieritz.
- Trygheden er vores superkraft. Vi har en tryghed i forhold til at løfte hinanden op og dele hemmeligheder, som "Dansegarderoben" også handler om. Vi synes, der er en styrke ved sårbarhed, siger hun og fortsætter:
- Vi er også altid interesseret i at kigge på skam, og det er også et tema her, siger Louise Mieritz og bliver suppleret af Ditte Hansen:
- Jeg tror, at alle mennesker kender skammen over at falde udenfor, føle sig anderledes eller dum. Den trives i mørke, så hvis vi kigger på den, bliver den måske mindre.
Ti sæsoner
Det er også essensen af serien.
- Hvis man siger tingene højt, er der sandsynligvis andre, der har det på samme måde, lyder det fra Louise Mieritz.
Ditte Hansen har selv medvirket i Cirkusrevyen som skuespiller i samlet set ti sæsoner, og sammen har de begge leveret tekster dertil.
Selv om noget af handlingen i "Dansegarderoben" er fiktiv, er meget inspireret af virkelighedens verden.
- Der er ikke noget, man vil se i serien her, som er fremmede for os. Jeg synes, vi har mødt, hørt og set det meste, lyder det fra Ditte Hansen.
Et stykke videre
Selv om vi er kommet et stykke videre fra 70'ernes magtstruktur, som den skildres i "Dansegarderoben", er der stadig områder, som skal løses, mener Ditte Hansen og Louise Mieritz.
- Der er stadig en overvægt af roller til mænd, og hvis der er kvinder repræsenteret i karaktergalleriet, er de tit yngre. Og så er der også stadig nogle ting omkring ligeløn og sådan noget, siger Ditte Hansen.
Derfor er det vigtigt at lave historier om - som "Dansegarderoben" - for at øge bevidstheden, tilføjer Louise Mieritz.
- Vi synes, det er spændende at vise noget om vores fælles fortid for at tale om nutiden, siger hun.
"Dansegarderoben" får premiere på TV 2 søndag den 5. februar. Næste afsnit kan allerede nu ses på TV 2 Play.