-Skuespil er terapi for mig

I kraft af sit arbejde bearbejder den garvede skuespiller Dejan Cukic sine egne følelser, frustrationer og bagage

Dejan Cukic spillede overfor Sofie Gråbøl i “Othello” på Østre Gasværk Teater tilbage i 2000. Den 54-årige skuespiller kom til Danmark som 11-årig fra det nuværende Montenegro. Hans indvandrerbaggrund brugte han aktivt i netop stykket “Othello”, fordi hovedrollen, Othello, selv er anderledes, end de mennesker han omgiver sig med. (Arkivfoto) – Foto: Bjarke ørsted/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Folk tror, at skuespil bare er noget, man kan. Men man skal være meget modig og klar til at blotte sine inderste følelser for andre.

Det mener den prisvindende skuespiller Dejan Cukic, der selv lader forfængeligheden hænge i garderoben.

Erfaringen fra de skrå brædder skal han – sammen med tre andre professionelle skuespillere – forsøge at lære videre til fire kendte danskere i DR1’s nye program “Den store premiere”.

– Mange tror, at man bare er god til vittigheder, eller at man kan stille sig frem på en scene. Folk tror også, at man er sig selv, men sådan er det jo ikke, siger han og fortsætter:

– Derfor er der noget public service i programmet, hvor man kommer ind bagved og ser processerne. Det, synes jeg, er relevant, og jeg kan lære noget fra mig. Så på den måde kan jeg få fortalt, hvad det betyder at være skuespiller.

Med et lille kig bag bagtæppet håber den 54-årige skuespiller på, at seerne vil forstå, hvor meget teater kræver.

Måske kan en nyfunden fascination endda kan lokke flere ind i teatrene fremadrettet.

Debuterede i Hamlet

Dejan Cukic er uddannet fra Statens Teaterskole i 1993 og debuterede i “Hamlet” på teateret Mungo Park samme år.

Det helt store gennembrud kom i 1999 med rollen som Arvid i Anders Thomas Jensens kultklassiker “I Kina spiser de hunde”.

Efterfølgende var han med i blandt andet det Emmy-vindende DR-drama “Nikolaj og Julie” og i spillefilmen “Simon og Malou” som hovedrollen Simon.

Fascineret af film

Da Dejan Cukic selv startede sit bekendtskab med skuespil som ung, havde han ikke en decideret grund til, at det lige var dét, han skulle lave. Han var bare fascineret af film.

– Men med årene fandt jeg ud af, at det er noget meget dybere, og at man bruger sig selv meget. Du skal ind og rode i rodekassen hos dig selv, fortæller han.

– Og hvis man er modig nok, skal man kunne hive de følsomme og de grimme sider frem og formidle det.

– Det er næsten en terapeutisk proces – behovet for mærke den proces og arbejde med det, jeg selv dealer med. Det har været drivkraften for mig, siger den prisvindende skuespiller.

Fremhæver særlig episode

Dejan Cukic fremhæver en særlig episode, da han spillede Shakespears teaterstykke “Othello”.

Her spillede han hovedpersonen, Othello, en sort mand, som bor blandt hvide. Han stiger i hierarkiet, fordi han er en god soldat, men han føler sig stadig ikke god nok, fordi han er anderledes.

– Komplekset var interessant for mig, da jeg selv har indvandrerbaggrund og kom fra det gamle Jugoslavien. Det kunne jeg bruge til at sætte mig ind i, hvordan han havde det, forklarer Dejan Cukic og fortsætter:

– På den måde bearbejder jeg noget gennem karakteren og får renset ud for frustrationer, som jeg har haft i mit eget liv, siger han.

I 2018 vandt Dejan Cukic en Bodil for Bedste Mandlige Hovedrolle for rollen som Claus i filmen “Fantasten”.

En del erfaring

Efter mere end 30 år i faget har Dejan Cukic opbygget en del erfaring, som han trækker på i “Den store premiere” i arbejdet med sangerinden Dorthe Gerlach, som er hans lærling.

– Dorthe var fantastisk og har stået på scenen før. Jeg skulle passe på ikke at presse for meget, men hun var så god, så jeg kunne bare give den gas. Det var jo også mit ansvar at sammensætte noget godt, og man vil jo heller ikke fremstå som en idiot.

– Jeg var meget ambitiøs i mit arbejde med hende og måske for ambitiøs, men sådan er jeg bare, siger Dejan Cukic.

Arbejdsomhed og ambitioner er vigtige våben, når man arbejder i en branche, hvor der er hård kamp om roller og scenetid.

– Du bliver dømt på dine præstationer, og man slipper ikke afsted med at være ham den søde. Man skal være integreret i sig selv og stå fast ved sig selv. Så bliver man en dygtig skuespiller, siger han og fortsætter:

– Jeg priser mig lykkelig over at have været her i 30 år og stadig være aktiv. Det må der være en årsag til, siger han.

En af de mange, der arbejder på netop at komme ind i branchen, er hans 27-årige datter, Sofia Cukic, der bliver færdig som skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i København til sommer.

Dejan Cukic havde hende fra en tidlig alder med på arbejde på teateret.

Var tryllebundet

Allerede dengang var den fireårige pige tryllebundet af, hvad der foregik omkring hende.

– Hun definerede det første gang overfor mig, da hun var otte-ni år. Hun sagde: Jeg skal være skuespiller ligesom dig, far.

– Jeg tænkte, at hun nok kom på andre tanker med alderen, men hun sagde det hvert år, siger den stolte far og fortsætter:

– Det er nødvendigt for hende at blive skuespiller, og hun har den rette indstilling, og så lykkes det for hende. Sådan er det med alt, når man brænder nok for det.

“Den store premiere” bliver sendt på DR1 hver tirsdag klokken 20.00.

Powered by Labrador CMS