Skuespiller i sorg: Min far forsvinder
Skuespillerinden er blandt de hundredtusindvis af danskere, der er pårørende til en demensramt.
– Den sværeste, men også vigtigste beslutning, jeg har taget som pårørende til én med demens, har været at give slip.
Sådan skriver skuespillerinden Iben Hjejle i en hudløs ærlig klumme udgivet i magasinet Livet med demens.
Artiklen fortsætter efter videoen
Konstateret demens
Hendes far lider af den frygtelige sygdom og fik stillet diagnosen Lewy Body-demens for to år siden.
Den 49-årige skuespillerinde havde gennem flere år godt bemærket, at faren var blevet mere forsigtig og indimellem også havde svært ved at holde fokus.
Hun forsøgte at slå bekymringerne hen med, at det nok skyldtes lidt for meget rødvin.
Men forværringen eskalerede, og faren blev udredt på Rigshospitalets Hukommelsesklinik, skriver skuespillerinden videre.
Det har været umådeligt svært for familien at forholde sig til den nye og livsomvæltende situation. Især fordi faren blev enormt ulykkelig, men samtidig havde svært ved at forholde sig til diagnosen, da han fik den.
Et tab
Derfor måtte skuespillerinden lægge en strategi: at give slip – ikke fuldstændigt og med det samme, men gradvist, fortæller hun i klummen.
– Det er jo forfærdeligt, for det føles som et lille tab, at man ligeså stille hver dag er nødt til at give en smule mere slip på det menneske, man elsker. Men hvis vi insisterer på at fastholde den samme status og rollefordeling til personen med demens som tidligere, så er det os, der taber, skriver hun i Livet med demens.
Nu – to år efter diagnosen – forsøger hun at efterleve det og møde faren på det virkelighedsniveau, han befinder sig på.
Lærte noget
Det giver rum til at spore sig ind på farens bevidsthed og dvæle ved de øjeblikke, der opstår, fortæller hun.
Det kan være at kigge på en solstråle eller fugl.
– Selv om demens på alle måder er en forbandelse, kan det faktisk også være med til at lære én at standse op og kigge på det, der er vigtigt, skriver hun.
Ifølge Nationalt Videncenter for Demens viser en undersøgelse fra 2019, at cirka 36.000 personer over 65 år i 2015 var registreret med en demensdiagnose.
Det vurderes dog, at det langtfra er alle med demens, som registreres i de nationale registre.
På baggrund af internationale befolkningsundersøgelser anslås det derfor, at omkring 82.000 personer over 65 år her i Danmark har demens.