Stephen Hawking er død: Blev 76 år gammel
Stephen Hawking, der grundet sygdommen ALS var kendt for at kommunikere med en computerstemme, er død.
Den britiske astrofysiker og professor Stephen Hawking er død i en alder af 76 år.
Det oplyser en talsmand for familien ifølge flere internationale medier.
– Vi er dybt bedrøvede over, at vores elskede far døde i dag, udtaler Hawkings børn, Lucy, Robert og Tim, i en erklæring ifølge nyhedsbureauet Press Association.
– Han var en fantastisk forsker og en ekstraordinær mand, hvis arbejde og arv vil fortsætte i mange år.
Stephen Hawking levede dermed længere end tre gange så lang tid, som lægerne gav ham, da han fik diagnosen ALS.
Stephen Hawking blev 76 år gammel og levede dermed meget længere, end lægerne regnede med, han ville gøre, da han fik diagnosen ALS som 21-årig.
Den sjældne sygdom nedbryder centralnervesystemet, og påvirker både muskler, vejrtrækning og evnen til at tale.
Hvis man som patient ikke vælger at få respirator (som Stephen Hawking havde), dør man af sygdommen efter få år. Hvis man vælger at få respirator, kan man i princippet leve mange år med sygdommen.
Lægerne gav ham to år
Stephen Hawking fik to år af lægerne, men han var nyforelsket og stædig: Han ville ikke dø.
Derfor besluttede han og hans daværende hustru sig for at kæmpe. De fik tre børn, og hun passede både dem og Stephen, da hans krop begyndte at give efter for sygdommen. I 1970 var han lam fra halsen og ned og måtte overgive sig til kørestolen.
Men det var ikke kun ben og arme, der mistede kraften – det gjorde den aspirerende fysikers stemme også. Gradvist fik han sværere ved at tale, så familien måtte oversætte.
I 1985 fik Hawking en lungebetændelse, der gjorde, at lægerne måtte skære et hul i halsen til vejrtrækning. Og med det havde Stephen Hawking sagt sine sidste ord.
En maskine koblet til hans ansigt kunne dog registrere bevægelser i hans kindmuskler og omsætte dem til ord med den kendte robotstemme, som Hawking har fortalt om sit forskningsfelt – sorte huller – med. Et mirakel, selv om en enkelt sætning kunne tage op til ti minutter at formulere.
Populær i popkulturen
I popkulturen var Hawking populær, og han har både skrevet flere bestsellerbøger og en række børnebøger om rummet med sin datter Lucy. Ligeledes fik han sit liv portrætteret i den oscarvindende film “The Theory of Everything”.
Titlen henviser til Hawkings utrættelige forsøg på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken – og dermed det største og det mindste i universet – i en samlet teori, som kaldes Teorien om Alting.
Universets mystiske sorte huller var i mange år Hawkings kernekompetence, og i sit seneste projekt satte han sig for at udforske liv i rummet.
– Med sit mod og vedholdenhed og sin genialitet og humor inspirerede han folk over hele verden, udtaler familien.
– Han sagde engang: Det ville ikke være noget særligt univers, hvis det ikke var hjemsted for de mennesker, du elsker.
/ritzau/