Store stjerner er lune på hjemlandet: Hierarkiet i udlandet er mere ekstremt

En god håndfuld af dansk kulturs største stjerner diskuterer i et nyt britisk radioprogram dansk kultur og livsstil. Livsstilen er den klart største tiltrækningsfaktor ved hovedstaden og Danmark.

Birgitte Hjort Sørensen er en af de kendisser, som har været med i et britisk radioprogram, sammen med en håndfuld andre af dansk kulturs største stjerner. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Birgitte Hjort Sørensen er en af de kendisser, som har været med i et britisk radioprogram, sammen med en håndfuld andre af dansk kulturs største stjerner. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Det var et hold bestående af nogle af dansk kulturs største stjerner og kulturpersonligheder, som onsdag den 17. januar var samlet på scenen på Østerbro i København.

Skulder ved skulder sad blandt andre forfatter Jussi Adler-Olsen, filminstruktør Lone Scherfig og skuespiller Birgitte Hjort Sørensen.

Anledningen var, at BBC World Services radioprogram “The Arts Hour on Tour” lagde vejen forbi den danske hovedstad.

Målet var at finde ud af, hvordan den danske lighed og facon afspejler sig i kunsten og kulturlivet.

Stjernerne knyttes til hjemlandet

På scenen blev paneldeltagerne hurtigt enige om, at livsstilen er den største tiltrækningsfaktor ved København.

Den cykelvenlige hovedstad, den danske lighed og ren luft er alle noget, som tiltrækker og knytter de danske stjerner til hjemlandet.

Men særligt de danske arbejdsvilkår er også tiltrækkende, lød det fra panelet.

– Jeg har boet i London og New York, men jeg har aldrig følt mig mere hjemme end her, forklarede Birgitte Hjort Sørensen.

Man samarbejder i Danmark

Hun har fundet internationalt fodfæste med roller i blandt andet “Game of Thrones” og “Vinyl”.

– Alt er større uden for Danmark, men da jeg arbejdede i udlandet, opdagede jeg, hvor frie vi er på settet (i Danmark, red.). Hierarkiet i Amerika er så ekstremt. Her i Danmark er det nemmere at føle, at man samarbejder og ikke bare følger ordrer.

Samme billede genkender filminstruktør Lone Scherfig, der står bag film som “An Education”, “The Riot Club” og “Italiensk for begyndere”.

– England er meget hierarkisk på godt og ondt. Det er mindre dramatisk her, folk er mere fleksible. Vores samfund er meget mere lige, og det er sådan et samfund, du vil have, at dine børn vokser op i, sagde Lone Scherfig.

Som at spille for et andet hold

Hun har gjort stor karriere i England og står bag en række britiske film. Adspurgt hvordan det er som dansker at arbejde så meget i England, svarede hun:

– I begyndelsen var det lidt som at spille for et andet fodboldhold. Men det giver plads til næste generation, hvis min generation cirkulerer mere.

Foruden Birgitte Hjort Sørensen, Jussi Adler-Olsen og Lone Scherfig bestod panelet også af komiker Omar Marzouk og musikere Martin Højland og Simon Dokkedal fra Den Sorte Skole.

Radioprogrammet, der har den britiske vært Nikki Bedi i front, bliver sendt 28. januar klokken 16.00 på BBC World Service, som er tilgængelig på DAB-radio.

Powered by Labrador CMS