Stort tillykke: Allan Stewart Konigsberg fylder 82 år

Han spillet med i 49, instrueret 54 og skrevet 77 film, så han har ikke ligefrem ligget på den lade side. Dagens fødselar er 82-årige Allan Stewart Konigsberg - manden med de mange selv-erklærede fobier.

Offentliggjort Sidst opdateret

Med intet mindre end fire Oscar-statuetter i bagagen, er det ikke en hr. Hvem-som-helst, der i dag fylder 82 år.

Allan Stewart Koenigsberg – eller skal vi bare kalde ham Woody Allen – har været “inde over” sammenlagt små 100 film – og har alene skrevet 79 af slagsen.

Nogle af dem har han også instrueret – og andre igen har han selv spillet med i.

Og uanset om det handler om skriveriet, skuespilleriet eller evnen til at instruere, så rammer Woody Allen sjældent ret langt forbi skiven.

Blev kaldt for “røde”

Woody Allen er født i New York City, og er ud af en jødisk familie af østrigsk og russisk herkomst.

Han gik i jødisk søndagsskole i otte år, og blev på grund af sin hårfarve kaldet “røde”.

Ifølge Wikipedia.org var den unge Allen kendt for at kunne imponere de andre elever med sit særlige talent for kort- og trylletricks.

Har masser af fobier

Til gengæld er det også almindelig kendt, at han – efter eget udsagn – lider af mange fobier.

Blandt disse kan nævnes klaustrofobi (angst for lukkede rum), cynofobi (angst for hunde), akrofobi (angst for højder), carcinofobi (angst for at få kræft), enochlofobi (angst for store menneskemængder), cromofobi (angst for stærke farver) og entomofobi (angst for insekter).

Som 16-årig begyndte han at skrive for komikere og skuespillere – og det var her, han valgte at kalde sig selv Woody Allen.

Karrieren tog fart som 40-årig

Woody Allens filmkarakter er ofte en kunstner eller på anden vis en figur med et kreativ arbejde og med tilknytning til det intellektuelle miljø.

I adskillige tilfælde har karaktererne nervøse og delvist neurotiske træk. Præcis som Woody Allen selv har det.

Hans karriere først for alvor fat, da han var i 40’erne, hvor film som “Annie Hall” og “Manhattan” blev skabt.

Det var i slutningen af 1970’erne – og for “Annie Hall” fik Woody Allen sine to første Oscars.

Laver en film hvert år

Han har som sagt mange film på sin samvittighed – men blandt hans absolutte hovedværker regnes – ud over de nævnte – film som “Hannah & Her Sisters”, “Bullets Over Broadway”, “Vicky Christina Barcelona” og “Midnight in Paris”.

Woody Allen er en ualmindelig produktiv instruktør og har stort set produceret en film om året siden slutningen af 1970’erne.

På trods af sin høje alder er Woody Allen i fuld gang med endnu en film – “A Rainy Day In New York”, der har premiere i 2018.

Powered by Labrador CMS