Taler efter konfliktfyldt år
Hvis dronningen nævner konflikten med sin yngste søn, vil det formentligt være indirekte, mener historikere
Når dronning Margrethe i traditionen tro samler danskerne foran tv-skærmen nytårsaften, vil det være efter et usædvanligt år i kongehuset.
For selv om der har været meget at fejre, har den historiske konflikt om titler mellem dronningen, kronprinsparret og prins Joachim og prinsesse Marie, fyldt meget i medierne.
Historikere og kongehuseksperter er dog uenige om, hvor meget dronningen vil italesætte konflikten i sin tale.
Vil måske sige det direkte
Michael Bregnsbo, kongehusekspert og historiker på Syddansk Universitet, gætter på, at konflikten med prins Joachim er med.
Måske vil dronningen sige det direkte, ligesom hun gjorde, da hun i 2015 afsluttede talen med en kort bemærkning om, at prins Henrik ville gå på pension.
- Men det er nok mere sandsynligt, at hun vil nævne det i almene og generelle vendinger, så man som seer selv skal tolke, at det er det med prins Joachim, hun hentyder til, siger Michael Bregnsbo.
Titel som grever og komtesse
Konflikten handler om, at Nikolai, Felix, Athena og Henrik, der er prins Joachims børn, fra 1. januar ikke længere tituleres prinser og prinsesse. I stedet vil de have titel som grever og komtesse.
Det fik prins Joachim til at reagere med stærke ord, da beslutningen blev meldt ud.
I det første interview han gav, efter at beslutningen var blevet truffet, sagde han blandt andet, at hans børn var blevet "gjort fortræd".
Efterfølgende mødtes han med sin mor på Fredensborg Slot. Her blev de enige om at se fremad, oplyste kongehuset i oktober.
På tronen i 50 år
Sebastian Olden-Jørgensen, som er historiker og kongehusekspert ved Københavns Universitet, forventer i modsætning til Michael Bregnsbo ikke, at dronningen vil sætte ord på konflikten.
- Det kan jeg dårligt forestille mig. Og hvis hun gør det, så bliver det kun i den allermest diskrete, anerkendende form. Det bliver jo meget svært. Og der er rigeligt meget andet at tale om, siger Sebastian Olden-Jørgensen.
Han fremhæver, at dronningen også i år endelig fik fejret, at hun har siddet på tronen i 50 år. Det vil hun formentligt takke for.
Udskudt
Jubilæet skulle havet været markeret i januar, men blev på grund af coronasituationen udskudt til september.
Dog blev der i sidste øjeblik ændret i planerne, da den britiske dronning Elizabeth døde i september. Kongehuset besluttede nemlig at tone folkefesten ned.
Det betød, at dronningen og den kongelige familie alligevel ikke viste sig på balkonen på Amalienborg, og at dronningen droppede to karetture gennem København.
Tale nummer 51
Udenfor kongehuset er krigen i Ukraine formentligt noget, som dronningen vil nævne, vurderer Sebastian Olden-Jørgensen.
- Hun vil formentligt sige, at vi skal påskønne vores egne, sikre forhold, og at vi har taget pænt imod det ukrainere, der er kommet, siger han.
Siden dronning Margrethes første tale i 1972 er det blevet til 50 nytårstaler - og tale nummer 51 nærmer sig.