Thyras store dag

Hun blev hædret og beundret som plejehjemsleder, men som ældreminister i VLAK-regeringen var der hård kritik af Thyra Frank, som 10. maj fylder 70 år

Tiden som ældreminister var udfordrende for Thyra Frank. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Landskendt og beundret plejehjemsleder i en årrække. Anonymt folketingsmedlem for Liberal Alliance. Stærkt kritiseret minister.

Det kan der blandt andet skrives om Thyra Frank, som 10. maj fylder 70 år.

Man kan ikke sige Thyra Frank uden at sige plejehjemmet Lotte. For det skabte opsigt, da den daværende plejehjemsleder serverede rødvin til aftensmaden og portvin til kaffen for beboerne på plejehjemmet på Frederiksberg i København.

Da hun i 1988 blev leder af Lotte, tog Thyra Frank nogle kontroversielle valg.

Tag kitlerne af

Hun lukkede som det første personalestuen og beordrede personalet til at tage kitlerne af for at fjerne skellet mellem beboere og ansatte.

Hendes indsats i ældreplejen førte til, at hun i 2008 blev udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

For lidt over ti år siden mødtes hun med den daværende leder for partiet Liberal Alliance, Anders Samuelsen. Det møde skulle vise sig at blive en begivenhed, der ændrede Thyra Franks videre karriere.

Hun ville ikke

Samuelsen ønskede input til partiets ældrepolitik. Efterfølgende ringede Samuelsen til Thyra Frank. Han ville have hende til at stille op for Liberal Alliance ved folketingsvalget i 2011.

Hun takkede nej med det samme. Hun skulle ikke ind i politik. Men Samuelsen gav ikke op og ringede igen nogle dage senere.

Blev smigret

Samuelsen smigrede Thyra Frank. Hun brændte jo så meget for de ældre, så hvorfor ikke hjælpe ældre i hele landet i stedet for de kun 23 beboere på Lotte, lød det.

- Der var han smart. Den gik rent ind. Jeg talte med mine vise tre mænd - min mand og to brødre - om det.

- Og min ældste bror sagde, at han kendte mig godt nok til at vide, at jeg om ti år hellere ville fortryde at have gjort det end at tænke, at jeg skulle have gjort det, sagde Thyra Frank sidste år i et interview med TV 2.

Angreb tog hårdt på hende

Så hun takkede ja og blev folketingskandidat i 2011 og valgt ind i Folketinget samme år. Her sad hun frem til valget i 2015. Det blev til fire ret anonyme år på Christiansborg.

Men i slutningen af 2016 vendte hun retur til dansk politik med et brag. Venstre fik selskab af De Konservative og Liberal Alliance i regeringen. Og Samuelsen var fortsat begejstret for Thyra Frank. Så han fik indlemmet Thyra Frank i regeringen som ældreminister.

Hun meddelte før folketingsvalget i 2019, at hun ikke genopstillede, og dermed sluttede den politiske karriere. Dog ikke på et højdepunkt.

I sin tid som minister blev hun heftigt kritiseret. Særligt af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. For ikke at foretage sig nok for de ældre, mente de. De politiske angreb tog hårdt på Thyra Frank, har hun fortalt.

Powered by Labrador CMS