Skip to main content

Tilbage i Borgen: Vi er blevet rundere

Skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen er tilbage som Katrine Fønsmark i den fjerde sæson af "Borgen". En rolle, som satte hende på verdenskortet

Birgitte Hjort Sørensen: Vi er begge blevet rundere.

Birgitte Hjort Sørensen: Vi er begge blevet rundere.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kampen om magten er hårdere end nogensinde i "Borgen", der er vendt tilbage, ti år efter at det seneste afsnit af DR-dramaet strøg over skærmen.

Mange af de velkendte ansigter er tilbage, heriblandt skuespillerinden Birgitte Hjort Sørensen, som har genoptaget sin gennembrudsrolle fra 2010 som den ambitiøse journalist Katrine Fønsmark.

Mange muligheder

- Det er så vildt på så mange parametre. Vi havde aldrig troet, at vi skulle lave flere sæsoner. Men jeg kan bare sige, at som skuespiller er det en kæmpe gave, lyder det fra Birgitte Hjort Sørensen, som ikke havde nogen betænkeligheder ved at genoptage rollen.

- Den har givet mig så utroligt mange muligheder, og så synes jeg, at plottet var supergodt.

Adam Price har også skrevet denne sæson, som skydes i gang, da et boreselskab finder olie i Grønland. En begivenhed, der bliver begyndelsen på det, som i løbet af seriens otte afsnit udvikler sig til en international kamp om Arktis.

Blevet nyhedschef

Sagen får hurtigt alvorlige indenrigspolitiske og klimapolitiske konsekvenser, som medierne dækker tæt.

Katrine Fønsmark er siden sidst, vi så hende, blevet nyhedschef for den landsdækkende tv-station TV1. Her får hun testet sin upartiskhed over for landets nyudnævnte udenrigsminister, Birgitte Nyborg, som hun i sæson tre - ti år tilbage - var pressechef for.

- Katrine - og jeg - er blevet ti år ældre. Da hun var yngre, var hun mere sort-hvid og syntes tit, at hun havde ret. Det kender jeg også fra mig selv.

- Hun var oppe på barrikaderne. Men nu er hun blevet rundere. Også fordi hun er blevet ældre, fortæller Birgitte Hjort Sørensen og fortsætter:

- Hun indtager en lederstilling, som hun også må lære af. Man kan ikke bare sidde oppe på sin høje hest, når man har ansvar. Man er nødt til at indgå kompromiser, og man er nødt til at tilgodese både høj og lav. Men selvfølgelig er hun i sin grundessens den, hun altid har været, tilføjer hun.

Gør comeback

Birgitte Hjort Sørensen og Sidse Babett Knudsen er langtfra de eneste skuespillere fra de første sæsoner, som gør comeback.

Der er nemlig også gensyn med Lars Knutzon som Birgitte Nyborgs mentor, Bent Sejrø, Søren Malling, som spillede tv-chefen Torben Friis, og Lars Mikkelsen som Birgitte Nyborgs partifælle - og siden Katrine Fønsmarks kæreste - Søren Ravn.

Også Signe Egholm Olsen vender tilbage som partilederen Anne Sophie Lindenkrone, Peter Mygind som den kyniske chefredaktør Michael Laugesen, og Mikael Birkkjær som Birgitte Nyborgs eksmand.

- Det er meget familiært og ekstremt hyggeligt at komme tilbage. Der er meget foræret ved, at man har så meget historie sammen som skuespillere, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

- Den første dag på optagelserne skulle jeg ankomme til TV1, og de andre skulle sidde omkring et bord. Da jeg skulle gå hen til dem, fik jeg øje på Søren Malling, der fik øje på mig, og jeg kom simpelthen til at storsmile, fordi jeg syntes, det var så sindssygt hyggeligt.

- Jeg blev bange for, det var forkert til scenen, fordi det jo var mig, Birgitte, der hyggede mig. Men det gav faktisk en god, familiær stemning mellem karaktererne, så det endte med at komme med, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

En udfordring

Fagligt er "Borgen" også en udfordring, som sjældent ses, hverken herhjemme eller sågar internationalt.

Birgitte Hjort Sørensen nævner Robert Linklaters oscarvindende coming of age-drama "Boyhood", hvor skuespillerne mødtes flere gange over en årrække for at filme fortællingen om en drengs opvækst.

- Det var lidt, som om vi sluttede tredje sæson i går, da vi begyndte at filme den fjerde. Jeg kunne fuldstændig huske, hvordan det var, og der var meget, der mindede om dengang, fordi mange af folkene er de samme.

- Hele universet kender jeg ind og ud. Men jeg har fået enormt meget erfaring i den tid, der er gået, så jeg prøver at bringe noget nyt med, siger den 40-årige skuespillerinde.

Noget andet i dag

Også i verdenen omkring hende er der sket enormt meget, og det bliver også inkorporeret i den nye sæson.

- Da vi forlod "Borgen" sidst, var der ikke nogen, der kunne forestille sig, at Trump kunne blive præsident. Fake news var ikke en ting. Der var sociale medier, men de havde slet ikke samme magtfaktor som i dag.

- Så både det politiske og journalistiske landskab er noget andet i dag, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

Fjerde sæson af "Borgen" kan ses på DR1 og DRTV og kan senere på året ses på Netflix.

Del din kommentar