Var rystende nervøs
Steen Skovgaard, der den 16. maj fylder 70 år, var med på det første hold af danske verdensmestre, da han i 1977 triumferede i mixeddouble med Lene Køppen
Danmark har alle dage været en stormagt i badminton, og havde Det Internationale Badmintonforbund ikke ventet til 1977 med at etablere et verdensmesterskab, ville Danmark have haft langt flere end de 11 VM-guldmedaljer, som Danmark i dag står noteret for.
Steen Skovgaard, der mandag den 16. maj fylder 70 år, var en del af den succesfulde danske delegation, der i 1977 rejste hjem over Øresund fra VM i Malmø med metal af den ædleste karat.
Sammen med makkeren Lene Køppen blev han tidernes første verdensmester i mixeddouble efter en smal sejr over et engelsk par i finalen.
Skovgaard og Køppen vandt 15-12, 18-17.
Lignede en med Parkinson
Det kunne dog let være gået anderledes, hvis Køppen ikke havde fået beroliget sin nerveramte doublemakker i tide.
Det skrev æresmedlem i Badminton Danmark Lars Jørgen Andersen i 2020 i forbundets 90-års-jubilæumsblad.
Han var selv dommer under VM i 1977, og han overværede finalen fra nærmeste hold, om end han ikke dømte den.
- I mixeddoublefinalen lignende Steen Skovgaard en med Parkinson gange 6000, mens Lene omvendt var iskold.
- Med små opmuntringer fik hun Steen ind i kampen for alvor. Han kom selv mere end godt i gang: spillede blændende, og så blev de mestre.
- Steen var fuldstændig færdig af glæde bagefter. Han ligger vel på gulvet derovre endnu? Tårerne piskede ud af kroppen på ham, skrev Lars Jørgen Andersen.
Ved samme VM triumferede Lene Køppen i damesingle, mens Flemming Delfs vandt i herresingle.
Mere metal til Skovsgaard
Steen Skovgaards øvrige store resultater er også opnået i doublerækkerne - oftest med Køppen i mixeddouble og Delfs i herredouble.
Ved VM i Jakarta i 1980 blev det til bronze i både herredouble og mixeddouble.
Skovgaard har også sekundære EM-medaljer i doublerækkerne, mens han i både 1976 og 1980 var med til at vinde EM for blandede hold med Danmark.
Efter sin aktive spillerkarriere har han formidlet badmintonkampe på tv sideløbende med en civilkarriere væk fra halgulvet.
I dag er han partner i konsulenthuset Hansen Toft, der blandt andet beskæftiger sig med rekruttering af nøglemedarbejdere.