Skip to main content

Vender hjem fra eksil

På sin afrejsedag vil Juan Carlos besøge sin søn, kong Felipe, og andre medlemmer af den royale familie

Den forhenværende spanske konge, Juan Carlos, vender tilbage til Spanien i denne uge efter næsten to år i eksil i De Forenede Arabiske Emirater.

Det oplyser det spanske kongehus onsdag.

Juan Carlos, der abdicerede efter skandaler om hans økonomi og kærlighedsliv, har meddelt, at han er i Spanien fra 19. maj til 23. maj.

Ekskongen tager først til den nordvestlige by Sanxenxo, hvor der fredag vil blive afholdt en regatta, hvor yachten "Bribon", som Carlos vandt verdensmesterskabet med i 2017, deltager.

Han vil derefter rejse til hovedstaden Madrid mandag for at besøge sin søn, kong Felipe, og dennes kone, Sofia, samt andre medlemmer af familien.

Samme dag rejser han tilbage til Abu Dhabi, hvor han har etableret sin permanente bolig, oplyser kongehuset.

Besøger venner og familie

Besøget er en del af Juan Carlos' ønske om at besøge sine venner og familie regelmæssigt i Spanien.

I udtalelsen fra kongehuset lyder det også, at Juan Carlos ønsker at gøre kong Felipes pligter lettere i lyset af konsekvenserne fra tidligere begivenheder i hans liv.

Kritiseret af venstrefløj

I marts blev tre undersøgelser af ekskongen afsluttet i Spanien, hvilket banede vejen for hans eventuelle tilbagevenden.

Besøget er dog blevet kritiseret af det spanske venstrefløjsparti Podemos, der er en del af premierminister Pedro Sanchéz' koalitionsregering.

Juan Carlos' valg af Abu Dhabi har vakt kritik, da hans bånd til De Forenede Arabiske Emirater er centralt i mistanken om hans uigennemsigtige rigdom.

Den spanske ekskonge Juan Carlos (til venstre) besøger sin søn, kong Felipe (til højre), mandag. (Arkivfoto).
Den spanske ekskonge Juan Carlos (til venstre) besøger sin søn, kong Felipe (til højre), mandag. (Arkivfoto).Juan Medina/Reuters

Regerede i 39 år

Juan Carlos regerede i Spanien fra 1975 til 2014.

Han spillede en afgørende rolle i forbindelse med Spaniens overgang til demokrati efter diktator Francisco Francos død.

Kongen trådte tilbage i 2014 af personlige årsager.

Ekskongen flyttede fra Spanien i 2020. Det skete angiveligt på grund af en skandale omkring en forretningsaftale i Saudi-Arabien.

I samme forbindelse fik han frataget sin apanage.

Del din kommentar