Verdensstjerne ramt af kræft: -Testen reddede mit liv

Ben Stiller opfordrer til regelmæssige test for prostatakræft. En sådan test reddede nemlig hans liv.

Ben Stiller har gennem forløbet fået støtte fra sin gode ven Robert De Niro, der også har været ramt af prostatakræft. Foto: DYLAN MARTINEZ/Scanpix (Arkivfoto)
Ben Stiller har gennem forløbet fået støtte fra sin gode ven Robert De Niro, der også har været ramt af prostatakræft. Foto: DYLAN MARTINEZ/Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

I juni 2014 fik Ben Stiller konstateret prostatakræft. Det fortalte den 50-årige Hollywood-stjerne tirsdag i Howard Sterns radioprogram på SiriusXM, som han deltog i sammen med sin kirurg.

Sygdommen blev opdaget ved et tilfælde under Stillers årlige helbredstjek. Her var mængden af PSA – et naturligt forekommende protein, der kun dannes i prostata – forhøjet.

På daværende tidspunkt var PSA-tallet ikke alarmerende højt, men det var det desværre seks måneder efter.

– Efter anden test begyndte jeg at blive bekymret. Til at starte med vidste jeg ikke, hvad der skulle ske, så jeg var bange. Det stopper alt i ens liv, når man får en kræftdiagnose, sagde Stiller, der er gift og far til to.

Blev opereret

Skuespilleren blev efter diagnosen opereret og senere erklæret rask. I dag går han til tjek to gange om året og har fået stor støtte gennem forløbet af sin “Meet the Fockers”-medspiller Robert De Niro, der også har været ramt af prostatakræft.

Samtidig opfordrer Stiller til at indføre PSA-testen som et fast screeningstilbud. På nuværende tidspunkt anbefaler de amerikanske sundhedsmyndigheder at blive testet fra 50 år og opefter.

– Hvis jeg ikke havde fået undersøgelsen, som min læge startede med at lave første gang, da jeg var 46, ville jeg stadig ikke have kendt til diagnosen.

– Det kom ud af det blå. Jeg havde ingen anelse om, jeg var syg. Testen reddede mig. Bagefter værdsætter man sit liv endnu mere, sagde Stiller i interviewet.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse får cirka 4.365 danske mænd hvert år konstateret prostatakræft.

I Danmark screener man ikke for prostatakræft, for der findes endnu ikke en test, der er sikker nok, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.

Et højt PSA-tal kan også skyldes andre sygdomme end kræft.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS