-Vi opfører os tit som børn på otte
Michael Wikke og Steen Rasmussen laver film for både børn og voksne og prøver selv at rumme flere aldre.
Børn, teenagere, forældre og bedsteforældre.
I mere end 35 år har makkerparret Michael Wikke og Steen Rasmussen underholdt hele familien Danmark.
Fra tv-programmet “Robin hat” i 1980’erne over spillefilmene “Hannibal og Jerry” fra 1997 og “Flyvende farmor” fra 2001 til DR-julekalenderen “Julestjerner” i 2012.
Artiklen fortsætter under videoen
Ifølge makkerparret, der torsdag har premiere på familiefilmen “Gooseboy”, formår de at ramme den brede befolkning på grund af deres måde at være på.
– Vi har fat i alle grupper. Det er ikke noget, vi har stræbt efter, men det er fordi, det er sådan, vi er. Vi er alle aldre, siger Steen Rasmussen.
Michael Wikke supplerer:
– Når vi arbejder med en historie, så har vi dørene åbne ind til alle aldre. Vi forsøger ikke at konstruere, hvad hver enkelt aldersgruppe synes er sjovt.
– Det er ikke sådan, vi arbejder. Det er lystbetonet og ærlig talt ud fra, hvad vi godt selv kunne tænke os at se, siger han.
Alle aldre i livet
For makkerparret selv er det vigtigt at kunne rumme alle aldre hele livet. Det betyder, at der ikke er langt fra at opføre sig som en dreng på 8 og en mand på 70.
– Vi kan sidde og forhandle rettigheder, hvor vi er meget voksne, og så kan vi ligge på gulvet af grin over noget, hvor vi pludselig er otte år gamle, siger Michael Wikke.
Han mener, at mange mennesker burde blive bedre til at rumme flere aldre gennem livet.
– Jeg blev nervøs den anden dag, da jeg hørte en person sige: “Jeg føler, at det er meget akavet, når jeg skal lege med mit barn”, siger Michael Wikke og fortsætter:
– Det var som om, at vedkommende havde påtaget sig en voksenrolle for livet uden mulighed for at træde ud af den og være i øjenhøjde med et barn. Det synes jeg, er at afskære sig fra en del af livet.
Skal tage noget med sig
Når Wikke og Rasmussen laver film er formålet ikke udelukkende at få publikum til at grine. Seerne skal også tage noget med sig fra filmen.
– Når vi har et publikum, som er så sammensat aldersmæssigt, så ser de helt små nogle lag i filmen, mens de ældre ser nogle andre lag.
– De får hver især noget ud af at se filmen. Det er derfor, vi siger, at vi laver film til mennesker.
Aktuelle emner optræder derfor ofte i parrets film. I 2012 valgte Wikke og Rasmussen at inddrage læren om astrologi i julekalenderen “Julestjerner”.
I deres aktuelle film “Gooseboy” møder vi en hovedperson, som er begejstret for at spille computerspil.
Ingen løftet pegefinger
Wikke og Rasmussen tænker meget over, hvordan de behandler de aktuelle emner.
– I stedet for at være en kæmpe løftet pegefinger, der siger, at det er dårligt at game, så er han (hovedpersonen, red.) faktisk supergod til det.
– Problemet er bare, at der ikke er så meget andet, som han kan finde ud af, siger Michael Wikke, inden han bliver afbrudt af sin mangeårige kompagnon:
– Men det er ikke hans mor, der fortæller ham det. Det er os, der får lov til at opleve det, siger Steen Rasmussen, inden han slår over i vestjysk og opridser filmens hovedpointe:
– Og så er det, at vi siger: “Du kan meget mere, end du tror”, siger han grinende.