Store problemer: Kommune truer gigantisk gadefest

onsdag d. 30. maj 2018 kl: 15. 51 Af: Ritzau Fokus

For meget larm til Distortion får konsekvenser, siger Københavns Kommune, der er uklar om de konkrete følger.

Hvis det larmer for meget under den københavnske gadefest Distortion, kan det betyde, at festen ikke må komme igen til næste år.

Men Københavns Kommune, der holder opsyn med støjniveauerne, har ikke fastsat, præcis hvor grænsen går, før man drejer nøglen om for endnu gadefest.

Distortion begynder i år onsdag den 30. maj på Nørrebro og bevæger sig forbi Vesterbro, inden den slutter på Refshaleøen søndag den 3. juni.

Da festen foregår inde i byen, er der grænser for, hvor høj musikken må være. På gader må musikken ikke være højere end 80 decibel målt ved nærmeste beboelse, mens støjgrænsen er 60 decibel for pladser.

Evalueringen af sidste års Distortion viser store problemer med for høj lyd.

– På de fleste scener, som støjvagterne kontrollerede, måtte lydniveauet nedjusteres, fremgår det blandt andet af rapporten.

Især på Sankt Hans Torv på Nørrebro og på Litauens Plads på Vesterbro var der problemer med at sætte lydniveauet korrekt. Det førte til, at kommunen måtte bede arrangøren og politiet om at stoppe festen.

Støjudfordringerne har fået kommunen til at skærpe kravene over for Fonden Distortion København, der står bag gadefesten.

– Vi kunne sidste år konstatere, at de flere steder ikke overholdt støjgrænserne, da de blandt andet havde placeret store højttalere lige uden for beboelse.

– Der var det svært for os at få kontakt til de rette for at få lyden skruet ned, siger Rikke Hvelplund, centerchef i Center for Miljøbeskyttelse i Københavns Kommune.

I år har arrangørerne på forhånd dokumenteret, hvordan de planlægger at bevare et rimeligt lydniveau, og kommunen har fået direkte telefonnumre til lydansvarlige på alle scener.

Desuden er der sat støjbegrænsninger på de fire største scener.

Rikke Hvelplund regner derfor ikke med, at der kommer støjproblemer med årets gadefest.

– Det er klart, at en gadefest af den størrelse ikke går ubemærket hen. Men vi forventer, at Distortion kan overholde kravene i år, siger hun.

Først til efteråret vil forløbet af årets fest blive evalueret. En samlet vurdering skal så afgøre, om Distortion kan få tilladelse igen til næste år.

Pludselig stod Frederik på scenen på Skanderborg: Sådan gik det til

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) vil ikke garantere, at gadefesten fortsætter – i hvert fald ikke i hele byen.

– Fra politisk side holder vi et vågent øje med, om Distortion er deres ansvar bevidst.

– Derfor vil jeg ikke afvise, at konklusionen kan blive, at Distortion er vokset fra brokvartererne, hvis ikke den lever op til kravet om at gøre den voksende fest mere tålelig for beboerne, skriver hun i en e-mail.

Gadefesten Distortion indtager onsdag de københavnske gader, hvor der indtil søndag kan opleves livemusik og feststemte mennesker.

FAKTA: Distortion fejrer 20 år med gadefest i år

Læs mere om gadefesten her:

* Distortion er en musik- og gadefest, der fandt sted første gang i 1998 i København. Siden 2000 har den varet i fem dage.

* I år varer den fra onsdag den 30. maj til søndag den 3. juni. Den begynder på Nørrebro, rykker torsdag til Vesterbro, og så er der “final party” på Refshaleøen både fredag og lørdag.

* Det er endnu ikke meldt ud, hvor søndagens hygge finder sted, og hvad programmet for det er.

* Det er gratis at deltage i gadefesterne i løbet af dagen, mens aftenarrangementer med internationale kunstnere koster penge.

* Distortion ejes af Fonden Distortion København, mens sekretariatet Nus/Nus driver gadefesten.

* Der ventes cirka 120.000 deltagere hver dag under gadefesten, og omkring 75 scener bliver sat op over de fem dage.

* I Distortions begivenhed på Facebook har 22.000 personer tilkendegivet, at de deltager, mens 49.000 viser interesse for begivenheden.

* I 2016 modtog Københavns Kommune 126 skriftlige klager fra borgere i forbindelse med Distortion. I 2017 modtog kommunen 33 klager.

* Klagerne fokuserer primært på støj, urin og glasskår i gaderne og private gårde/kælderskakte samt beskidte gader i morgentimerne.

* Der er sat en støjgrænse på maksimalt 80 decibel målt ved nærmeste bygning ved veje og gader. Ved pladser er der en støjgrænse på 60 decibel.

* Gadefesten skal i år sikre offentlig adgang til 1360 toiletter mod 1200 i 2017. Antallet af toiletter i 2017 var allerede en fordobling i forhold til året før.

* Siden 2017 har festen skullet betale et depositum på 350.000 kroner, som skal gå til at dække hærværk og skader efter Distortion.

Rapper faldt af scenen under Roskilde: Sådan har han det

* Distortion er i 2018 bevilget tilskud fra Festivalpuljen i Kultur- og Fritidsforvaltningen på 1,7 millioner kroner.

Kilder: Københavns Kommune, Fonden Distortion København, Nus/Nus og Berlingske.

Del din kommentar

Forsiden lige nu