Konge skal forsøge at danne regering

mandag d. 24. oktober 2016 kl: 13. 11 Af: Ritzau Fokus
SPAIN-ASTURIAS-AWARD, Kong Felipe, Dronning Letizia
Spaniens kong Felipe VI her sammen med dronning Letizia. Arkivfoto: ANDER GILLENEA/Scanpix.

Spanien befinder sig i politisk dødvande, men mandag gør landets konge endnu et forsøg på at få politikerne til at danne en regering.

Spanien har stået uden regering siden valget den 20. december sidste år, men mandag forsøger landets monark at gøre endnu et forsøg på at forhandle en ny regering på plads.

I henhold til spansk lov fungerer kongen nemlig som formel mægler mellem de politiske partier.

Siden december 2015 har Spanien været styret af et slags forretningsministerium, fordi der ikke har kunnet opnås enighed om at danne en regering.

Spaniens fungerende premierminister Mariano Rajoy fortsatte på posten efter valget i december 2015, fordi det aldrig lykkedes et flertal at blive enige om at pege på en anden regeringsleder.

Efter valget i december afviste Rajoy ellers at danne regering på grund af manglende opbakning, så kong Felipe nominerede den socialistiske leder Pedro Sanchez til at gøre forsøget.

Små prinsesser fik en særlig overraskelse

Fik ikke støtte

Sanchez fik dog ikke støtte fra det yderliggående venstrefløjsparti Podemos, som blev det tredjestørste parti ved valget, og derfor blev der udskrevet nyvalg 26. juni.

Her fik Rajoys parti 137 mandater, men ikke flertal. Og derfor skal han nu forsøge at finde frem til en koalition eller en mindretalsregering, som kan vinde en tillidsafstemning i parlamentet.

Men Sanchez har dog allerede meddelt, at socialisterne vil blokere for den nye regering – det samme har Podemos og det liberale parti Ciudadanos.

Royal fejring: Kongen fylder 50 år

Lykkes det ikke inden 31. oktober, hvor der er deadline for forhandlingerne, skal det sydeuropæiske land ud i endnu et parlamentsvalg, som bliver det tredje på blot et år.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu