Kongehuset gemmer på navlestrenge

tirsdag d. 16. februar 2016 kl: 10. 00 Af: Ritzau Fokus

I Frederik den 3.'s tid troede man, at det beskyttede børnene at gemme et stykke af deres navlestreng.

Dronning Margrethes forfædre gemte på navlestrenge for at sikre godt held.

Dronning Margrethes forfædre gemte på navlestrenge for at sikre godt held. Du kan se navlestrengene ved at klikke videre i galleriet. Foto: Davali Philip/DAVALI PHILIP

I et nyt opslag fortæller det danske kongehus historien bag de umiddelbare bizarre æsker med babyrester fra fødslerne af Frederik den 3.’s børn.

På Rosenborg Slot ligger der nemlig ni sølvæsker – otte ovale og en rund – med et kronet monogram på, og de gemmer på en gammel overtro, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

Disse civile jobs har de kongelige

Den runde æske har kong Frederik den 3.’s initialer på, mens de otte ovale æsker har forbogstaverne og fødselsåret på kongens og dronning Sophie Amalies børn, der blev født mellem 1646 og 1657.

Inde i de otte ovale æsker ligger der rester af børnenes navlestrenge, mens der i den runde æske ligger et stykke af kongens fosterhinde.

Med en høj dødelighed mente man dengang, at stumpen fra navlestrengen ville beskytte barnet mod sygdom og død, skriver kongehuset videre og har ledsaget teksten med et billede af æskerne.

Virkede ikke

Selv om kongeparret havde fået lagt et stykke navlestreng fra børnene Frederik og Dorthea Juliane ned i en æske, virkede det desværre ikke for dem, og de døde begge som blot etårige, beretter kongehuset.

I den runde æske ligger der et stykke af kong Frederiks fosterhinde, som blev kaldt for en “sejrsskjorte”, fordi den var ubrudt efter fødslen. Dengang troede man også, at den ubrudte fosterhinde ville bringe det særligt heldige barn styrke, skriver kongehuset videre om samlingen, der ligger opbevaret på Rosenborg Slot i hjertet af København.

Royalt slot solgt: Nu kan det blive til bofællesskab

Frederik den 3. var søn af Christian den 4. og konge fra 1648 ind til sin død i 1670.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu