Kongehuset uddyber: Derfor ville Prins Henrik til Fredensborg

tirsdag d. 13. februar 2018 kl: 15. 36 Af: Matias Mortensen og Ritzau Fokus

Prins Henrik ønsker at tilbringe sin sidste tid omgivet af sin familie.

Efter længere tids indlæggelse er prins Henrik tirsdag blevet overflyttet til Fredensborg Slot. Det oplyste Kongehuset for kort tid siden i en kortfattet pressemeddelelse.

Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby oplyser til flere medier, at prinsen nu befinder sig sammen med Dronning Margrethe i parrets nordsjællandske residens. Prins Henrik har ifølge Kongehuset ønsket at tilbringe sin sidste tid på Fredensborg Slot.

Rygter og pinligheder på Château de Cayx

Newsbreak.dk har kontaktet Kongehusets kommunikationsafdeling for at spørge til en uddybning af baggrunden for prinsens valg. Kongehuset er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen, men Lene Balleby har givet enslydende kommentarer til flere medier.

– Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er kommet hjem til Fredensborg klokken 13. Her vil han være omgivet af sine nærmeste i den sidste tid og være i de rammer, der betyder noget for ham, siger Lene Balleby til BT.

Det danske svar på Cayx

Fredensborg Slot er regentparrets mest benyttede residens ud over Amalienborg, og mange statsbesøg samt private officielle kongelige begivenheder bliver afholdt på slottet, der ligger ved Esrum Sø. Dronning Margrethe og Prins Henriks bryllupsfest blev holdt på Fredensborg Slot.

DR’s kulturkorrespondent Mette Hybel beskriver Fredensborg Slot, som et dansk svar på prins Henriks elskede vinslot i Frankrig, Château de Cayx. Samtidig er slottet et helt centralt samlingspunkt for den danske kongefamilie.

– Alle de store fester har igennem snart 300 år været afholdt på Fredensborg Slot. Og regentparret har boet fast på Fredensborg næsten halvdelen af året, siger Mette Hybel til dr.dk.

Fredag meddelte Kongehuset, at prins Henriks tilstand var “alvorligt forværret”, samt at kronprins Frederik havde afbrudt sit ophold ved vinter-OL i Sydkorea for at rejse hjem til sin syge far.

Prinsens tilstand er alvorlig

Kongehuset oplyser nu, at “Prinsens tilstand forbliver alvorlig”.

Prins Henrik har været indlagt siden 28. januar. Inden sin indlæggelse opholdt han sig i en længere periode i Sharm el-Sheikh i Egypten.

I løbet af fredagen og henover weekenden har Prins Henrik modtaget mange besøg fra sine nærmeste familiemedlemmer. Kronprins Frederik rejste fredag hjem fra vinter-OL i Pyeongchang, og Kongehuset oplyste samtidig, at prins Henriks tilstand var “alvorligt forværret”.

Demens og svulst

Også flere af Prins Henriks søskende har rejst fra Frankrig til Danmark for at aflægge besøg hos deres bror på Rigshospitalet.

Det har tidligere været meddelt fra kongehuset, at prinsen har fået konstateret en godartet svulst i venstre lunge, og at han skulle i behandling for en lungeinfektion.

Hoffet har dog ikke meldt noget nærmere ud om prinsens diagnose.

Prinsens tilstand har fået dronningen til at aflyse arrangementer i den kommende tid.

Dronningen aflyser en offentlig audiens 19. februar.

Derudover skulle dronningen have deltaget i Skuespilhusets tiårsjubilæum i København fredag 16. februar, men det er også blevet fjernet fra kalenderen.

I september meddelte kongehuset, at prins Henrik lider af demens.

Dronningens pressemøde på Cayx i overskrifter

Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.

En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meddelte, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.

Del din kommentar

Forsiden lige nu