Dybt forarget over kronprinsen
En kirke midt i Sønderborg har flyttet gudstjenesten, fordi Royal Run vil optage det meste af bymidten søndag formiddag den 12. september
Citathistorie: Kristeligt Dagblad
”Bevæg dig for livet,” lyder mottoet for motionsløbet Royal Run, hvor mere end 70.000 deltagere indtil videre har tilmeldt sig for at løbe sammen med kronprinsfamilien på fem løberuter i hele landet.
Sidste år blev løbet udskudt på grund af corona, og Royal Run 2020 kommer derfor til at blive afviklet søndag den 12. september i år fra om formiddagen til sidst på eftermiddagen.
Og i Sønderborg er der ekstra meget at glæde sig til, for her vil Kronprinsen også løbe for at markere genforeningsjubilæet.
Det er bare ikke alle, der jubler.
For løbet begynder midt i kirketiden, hvor der er gudstjeneste, og det får betydning for Sct. Marie Kirke, der ligger centralt i byen.
Startområde ved kirken
Startområdet kommer til at ligge på vejen foran kirken, og kommunen og løbsarrangørerne har inddraget parkeringspladsen, som normalt bliver brugt af kirkegængere søndag formiddag.
Derfor har man følt sig nødsaget til at flytte gudstjenesten fra kirken til sognets menighedslokaler to kilometer væk, da flere af de faste kirkegængere er dårligt gående, forklarer sognepræst og menighedsrådsformand Mads Jakob Jakobsen.
Han er ikke tilfreds med løbets placering eller tidspunkt.
- Jeg synes, det er et lidt uheldigt signal at sende om, at noget er vigtigere end noget andet. I det her tilfælde et motionsløb frem for kirken. Og når man oven i købet placerer startfeltet og podierne lige foran kirken, så træder man også på kirkens naturlige position i samfundet. For så vidt er det ikke kun kirken, det er uhensigtsmæssigt for, men også forretningsdrivende, siger han til Kristeligt Dagblad.
Havde været utænkeligt før
Det er nok de færreste, der efterhånden bliver stødt over, at et landsdækkende motionsarrangement, tilmed med kongehuset som medarrangør, ligger i kirketiden søndag formiddag.
Men man skal ikke mange år tilbage i tiden, før det nok havde været utænkeligt, vurderer Kurt E. Larsen, professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet i Aarhus.
- Helligdagstankegangen er vigende, og løbende revideringer af lukkeloven har betydet, at søndagens særlige præg er forsvundet. Det er et led i en sekularisering af samfundet og en tendens på vej væk fra den traditionelle kirkelighed hen mod et mere pluralistisk samfund, hvor der tages mindre hensyn til folkekirken, siger Kurt. E. Larsen.
-Uheldigt signal
Hvad betyder det i dette tilfælde, at Kronprinsen er Royal Runs ansigt udadtil, når han som konge en dag får den særlige symbolske rolle som overhoved i folkekirken?
- Man kan sige, at der er en signalværdi. For man kunne lige så godt have lagt løbet fra klokken 12 og fremefter. Det havde været mere hensigtsmæssigt over for nutidens kirke. Det havde nok været et godt hensyn at tage, siger Kurt E. Larsen.
Sådan ser man ikke helt på det i Budolfi kirke i Aalborg.
Her var man for to år siden ude for det samme som kirken i Sønderborg, da Royal Run også slog vejen forbi pladsen foran kirken.
Omfavnede arrangement
Her var det svært at fejre gudstjeneste i det almindelige tidsrum søndag formiddag, men i stedet for at se det som en udfordring valgte man i stedet at omfavne arrangementet, forklarer Hanne Dahl, der er sognepræst i kirken.
- I stedet for gudstjenesten lavede vi en morgensang klokken 8.30, som vi kaldte ’Sig Gudmorgen til dit løb’, hvor vi inviterede alle løbere med indenfor. Jeg tror, det var den rigtige strategi. Det er et vilkår, at man som bykirke får mange af sådanne muligheder foræret, fordi man er i epicenteret i byen, hvor ting sker. Vi ser os selv i Budolfi som nogen, der skal servicere byen og gribe dens liv. For vi er altid til stede, siger Hanne Dahl.
Kristeligt Dagblad har været i kontakt med kongehuset.
Det har dog ikke været muligt at få en kommentar.