Kronprins skal være ny leder af enormt samfund

mandag d. 23. april 2018 kl: 18. 06 Af: Ritzau Fokus
PRINCE CHARLES IWOKRAMA, Prins Charles
Prins Charles har overtaget vigtig post fra sin mor, Dronning Elizabeth. Arkivfoto: Lynne Sladky/Scanpix

Prins Charles skal også overtage ledelsen af Det Britiske Statssamfund efter sin mor, dronning Elizabeth.

Ud over kronen i det britiske kongehus og rollen som statsoverhoved for Storbritannien skal prins Charles også arve positionen som leder af Commonwealth-samarbejdet efter sin mor.

Det oplyser regeringslederne i Commonwealth-samarbejdet i en fælles udtalelse fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Commonwealth-samarbejdet bliver også kaldt Det Britiske Statssamfund. Det er en sammenslutning af 53 lande, hvoraf langt de fleste har en fortid som britiske kolonier.

Landene er fordelt på næsten alle kontinenter og er hjem for 2,4 milliarder indbyggere.

Til daglig ledes organisationen af Commonwealth-sekretariatet i London. Det blev oprettet i 1965 og bistår med demokratiopbygning, regeringsførelse og fremme af menneskerettigheder.

Her holder de royale sommerferie

I dag leder den britiske dronning samarbejdet. Men der står intet sted, at titlen skal gå i arv. Det er medlemslandenes regeringsledere, der vælger, hvordan samarbejdet skal ledes.

Lederen af den britiske opposition, Labour-leder Jeremy Corbyn, har foreslået, at lederposten går i rotation mellem landene.

Prins sætter fokus på vigtig mærkesag: Fortsætter sin mors arbejde

Canadas premierminister, Justin Trudeau, erklærede sig tidligere som tilhænger af at overdrage posten til prins Charles. Også Grenada og Malta har offentligt erklæret støtte til prins Charles.

Det står ikke klart, om prins Charles arver positionen som leder af Commonwealth samtidig med kronen, eller om de to ting kan ske adskilt.

Del din kommentar

Forsiden lige nu