Kronprinsesse Mary leverede en stærk tale

tirsdag d. 8. marts 2016 kl: 20. 56 Af: Ritzau Fokus
 
Kronprinsesse Mary leverede en stærk og engageret tale til kvindernes internationale kampdag. Foto: Begga Svavars.

Kronprinsesse Mary leverede en stærk og engageret tale til kvindernes internationale kampdag. Foto: Begga Svavars.

Kronprinsesse Mary leverede en engageret tale på KVINFOs fejring af kvindernes internationale kampdag i VEGA til stort bifald fra salen. Sammen med et stærkt program af musik, performances og taler med hver deres perspektiv, blev det både en fejring og en understregning af kampen for ligestilling.

Der var en stuvende fuldt i den store sal i VEGA på Vesterbro i København, da KVINFO tirsdag aften bød velkommen til fejringen af kvindernes internationale kampdag.

Kronprinsesse Mary må træde til: Frederik tvunget til afbud

I år havde ingen ringere end hendes kongelige højhed Kronprinsesse Mary sagt ja til at komme og tale, og dermed deltage i markeringen af kvinders og pigers rettigheder i Danmark og verden over. Med en blanding af fakta om ligestilling og mangel på samme og beretninger fra egne møder med kvinder både i Danmark og rundt om i verden holdt hun en stærk og engageret tale.

– Ligestilling er efter min overbevisning den enkeltstående vigtigste ting, vi kan stræbe efter for at forbedre vores verden,” sagde hun til et stort bifald fra salen. Hendes tale dannede også oplæg til den store Women Deliver-konference i København i maj, og i talen bevægede hun sig ubesværet fra kampen for at ændre synet på kvindelig omskæring i Afrika til kampen mod vold mod kvinder i Danmark, hvor volden alt for ofte er forbundet med skam og ties ihjel, selv om alle er enige om, at vold er uacceptabelt.

– I aften skal vi fejre de resultater, der er opnået. Vi skal fejre at kvinder og piger står stærkere end nogen sinde. Og fra det ståsted kan vi og skal vi være endnu mere ambitiøse, sluttede kronprinsessen sin tale.

Ud over kronprinsesse Mary talte den feministiske debattør og forkvinde for Exitcirklen Khaterah Parwani, LOs første kvindelige formand, Lizette Risgaard og Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby. Den libanesiske psykolog og KVINFOs samarbejdspartner Anthony Keedi gav sit perspektiv fra hans og hans organisations arbejde i Libanon med med mænd og deres maskulinitet for at forebygge vold mod kvinder.

Kunstnere bidrog med underholdning

Og så leverede en perlerække af kunstnere deres bidrag til både underholdning og eftertanke. Performancekunstneren Lilibeth Cuenca Rasmussen kom med tre tankevækkende billeder, den internationalt kendte stand-upper Sofie Hagen lagde salen ned med hendes show om køn og krop, musiker og satiriker Karina Willumsen leverede flere numre og så havde Roskilde Festivalen leveret en sej cocktail af bandsene Nelson Can, LIGA og Fallulah, som rockede scenen i store VEGA.

Både Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby og KVINFOs direktør Nina Groes opfordrede i deres taler til handling.

Kronprinsesse Mary i sorg

– Lad os være de generationer, der siger, at vi ikke vil vente på forandringer. At vi ikke være tilfredse med små skridt. At vi ikke vil se igennem fingre med tilbageskridt. For det her er vores liv, sagde Nina Groes og fortsatte:

– Hvis noget skal forandres, så lad os gøre det. Hvis noget skal sættes fri, så lad os turde det. Og lad os gøre det nu!

Del din kommentar

Forsiden lige nu