Lars Lilholt: Jeg ser døden i øjnene

søndag d. 4. oktober 2015 kl: 19. 00 Af: Ritzau Fokus
 

Lars Lilholt er netop nu aktuel med albummet “Amulet” Foto: KLINDT SØLBECK CHRISTIAN/POLFOTO

Den folkekære sanger Lars Lilholt har lavet musik i mere end 40 år, og han kunne ikke drømme om at stoppe.

Han har skrevet sange, siden han var 15 år gammel. I år fyldte den danske sanger Lars Lilholt 62 år, og han kunne ikke drømme om at lægge musikken på hylden.

– Jeg har det med musik, ligesom jeg har det med at trække vejret. Jeg tror, at hvis jeg ikke lavede musik, så ville jeg synes, at mit liv var træls. Jeg har gjort det i 47 år, og jeg vil ikke undvære det. Det er bare dét, jeg gør, og jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle lave, siger han til Ritzau Fokus.

På trods af de mange år på den danske musikscene, formår den folkekære sanger stadig at tiltrække et stort publikum til sine koncerter, når han og bandet rejser rundt i landet. Han skænker dog ikke publikum en tanke, når han laver ny musik.

– Jeg laver alle mine sange på en fascination og fordi, det siger mig noget. Jeg tænker ikke på publikum overhovedet. Hvis jeg begynder at lefle for publikum, så bliver det ringere. Så det skænker jeg ikke en tanke, når jeg skriver. Men jeg håber da, at mange kan finde glæde, fordybelse og måske trøst i min musik, siger han.

Lars Lilholt afslører: Derfor laver jeg musik med "de unge"

Nyt album ude nu

Lars Lilholt er lige nu klar med endnu et album i den efterhånden lange række af udgivelser. Her tager han fat i aktuelle emner som terror, flygtninge og Udkantsdanmark. Ifølge sangeren selv kredser de fleste sange også om temaerne nærhed og forgængelighed.

– Jeg har nået en alder, hvor jeg er begyndt at se min egen død i øjnene. Jeg har måske 30 år tilbage, og det er et vilkår, som man er nødt til at se i øjnene for, at det ikke skal komme bag på en, siger han, og fortæller, at han ser kærlighed som menneskets svar på døden.

– Kærligheden er det største mellem mennesker, og det er også det, vi gerne skal overføre til vores børn. Gennem kærligheden bliver vi på en måde en del af evigheden, og evigheden er en knytnæve lige i synet på døden, siger sangeren, der har tre børn med konen Ninna.

“Kald det kærlighed” gav Lilholt gennembrud

Det var også en kærlighedssang, der for alvor sikrede Lars Lilholt sit folkelige gennembrud. Sangen “Kald det kærlighed” blev et kæmpe hit, og i dag har sangen nærmest opnået kultstatus herhjemme. Alligevel påstår han ikke, at han ved en hel masse om kærlighed.

– Jeg ved ærlig talt ikke så meget om kærlighed. Jeg har aldrig forstået kvinder, men jeg har lært, at man ikke skal lyve overfor dem. De finder bare ud af det. Man skal være sig selv, men ikke tænke for meget på sig selv. Man får mere kærlighed af at give end at kræve, siger han.

Dengang var han ikke selv klar over, at han skrev det, der skulle blive en af Danmarks mest populære kærlighedssange. Det er ofte først, når der er gået noget tid, at han forstår præcist, hvad han har skrevet.

– Jeg har altid skrevet sangene for at finde ud af, hvad sangene vil fortælle mig. Det er svært at forklare. Det er min måde at reagere på, og det er det aftryk, som jeg sætte på verden. Sådan er det også med mit nye album, siger han.

Dansk sangstjerne tager drastisk beslutning

Lars Lilholts nyeste album “Amulet” er på gaden nu.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu