Mads Langer: -Mine første gange i karrieren

søndag d. 13. august 2017 kl: 15. 39 Af: Ritzau Fokus
Dansk popikon: Fredagsrock er en evig drengedrøm
For første gang spiller Mads Langer to koncerter på Smukfest. Her mindes han andre første gange i karrieren. Foto: Henning Bagger / Scanpix (Arkivfoto)

For første gang spiller Mads Langer to koncerter på Smukfest. Her mindes han andre første gange i karrieren.

Når Mads Langer søndag går på scenen på Smukfest, er det den anden koncert han spiller på den populære festival i år. For første gang har han nemlig takket ja til både at spille en solokoncert og en med sit band.

Her fortæller han om andre første gange, han har haft i løbet af karrieren.

Første gang jeg stod på scenen:

– Det var i 0. klasse til sommerfest på min skole, hvor jeg skulle synge “Jeg vil male dagen blå”. Jeg husker det stadig som et stort øjeblik. Der blev jeg bidt af det her med at synge for folk og mærke, hvad det gør ved dem, og jeg kan stadig fornemme, hvordan jeg bare fløj hjem fra den aften.

Første gang jeg kunne mærke, at jeg lykkedes:

– I min professionelle karriere var det, da jeg i 2005 udgav min første single “Breaking News”, som blev Ugens Uundgåelige på P3. Der tænkte jeg “nu har jeg klaret den”. Men det viste sig selvfølgelig, at der var lang vej endnu til at skabe en karriere.

Første gang jeg læste en anmeldelse af noget, jeg havde lavet:

– Jeg kan huske følelsen af at få både min første gode og dårlige anmeldelse. Når man får en god anmeldelse som helt ny artist, føler man sig forstået, og når man får en dårlig, føler man sig misforstået.

Mads Langer var junkie: Har været clean i snart et år

– Jeg kan huske, at min første plade egentlig fik ret gode anmeldelser, men der var også et par knap så gode, og det var dem, jeg kom til at fokusere på, fordi jeg var ny i gamet. I dag har jeg et ret afslappet forhold til anmeldelser.

Første gang jeg blev genkendt på gaden:

– Min vej op ad karrierestigen har været langsom og er sket i nogle ryk, men jeg kan tydeligt huske, at der skete noget meget markant efter “Toppen af poppen”. Jeg blev også genkendt før det, men slet ikke i samme omfang.

– Før var jeg måske mest kendt i musikkredse og hos unge mennesker, men nu blev jeg pludselig genkendt af husmødre og små børn og alle mulige. Jeg kan tydeligt huske, dagen efter jeg havde sunget “Overgi’r mig langsomt”, der gik jeg ned ad gaden, og folk kom hen, de smilede, og de græd. Det var ret voldsomt.

Første gang jeg fik løn for at optræde:

– Det var i min fars coverband, hvor keyboardspilleren blev syg. Så trådte jeg til og fik 1000 kroner for at spille med. Jeg tror nok, de blev brugt på en ny cykel.

Første gang jeg tvivlede på, om jeg havde satset rigtigt:

– Det var efter mit første album, hvor jeg var meget hypet, og alle havde udråbt mig til den næste store stjerne, og så floppede den, og meget voldsomt faktisk. Der tænkte jeg “shit, hvordan kan man skyde så forkert”.

– Men jeg har aldrig for alvor tvivlet. Det var bare første bump på vejen. Fiaskoer og nederlag er en indsprøjtning til at kæmpe endnu hårdere. Der er aldrig noget, der har kunnet tage min drøm fra mig.

Første gang jeg stod op for mig selv i branchen:

– Jeg lavede et indlæg i januar om, at der bliver spillet playback ved Danish Music Awards, som er min branches største prisshow. Jeg brugte den platform og den stemme, jeg har fået til at udtrykke mig vedrørende den problematik.

– Jeg kan mærke, at det har haft en effekt, og at det har sat nogle ting i gang i branchen. Der er kommet fokus på, at mange synes, det er forkert, at det er sådan. Jeg mener, at det at være en offentlig person, som mange kigger på og lytter til, kommer med et ansvar.

Flere megastjerner på Skanderborg fik anmelderhug: Manden bag svarer på kritikken

Mads Langer går på scenen på Smukfest klokken 19.30 søndag aften.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar

Forsiden lige nu