Skilsmisse i Kongehuset: Får ros for den helt rigtige reaktion

tirsdag d. 24. oktober 2017 kl: 13. 32 Af: Jesper Werge, jw@kendte.dk

Åbenheden omkring sidste års brud mellem prinsesse Märtha Louise og Ari Behn får masser af anerkendende nik i ny kongelig biografi.

En skilsmisse er aldrig sjov – og det er det heller ikke når en prins og en prinsesse beslutter sig for at gøre en ende på giftermålet.

Da den norske prinsesse Märtha Louise sidste år blev skilt fra Ari Behn, valgte Kongehuset i Norge fuld åbenhed som vejen frem.

Og det får kong Harald og dronning Sonja masser af ros for i den nye biografi, der forleden ramte boghandlerne i Norge.

Prinsesse starter hestekanal på Youtube

Forbilledlig håndtering

Flere eksperter giver således deres ubetingede anerkendelse af hele den måde, som bruddet er foregået på.

– Den ​​pressemeddelelse, som blev sendt ud i forbindelse med skilsmissen, den var rigtig godt udformet med citater fra både prinsessen selv og hendes forældre. Det har ikke været let for dem, fortæller Kjell Arne Totland til VG. Han er Norsk TV-2’s kongehusekspert.

Kjell Arne Totland peger på, at det norske kongehus formentlig har lært lidt af de mindre gode erfaringer, som man havde gjort sig i de danske og svenske kongehuse.

Har lært af Danmark

– Da prins Joachim og prinsesse Alexandra blev skilt i 2004, blev der talt meget lidt om de følelser, som rørte sig, fortæller Kjell Arne Totland.

Og eksperten understreger, at der om muligt blev talt endnu mindre om det, da prinsesse Madeleine brød sit flerårige forhold med Jonas Bergström et par år senere.

– Faktisk var det vores egen kong Harald, der kom med det mest befriende udsagn ved den lejlighed, da han sagde, at det var bedre, at det kom til et brud nu end senere, påpeger Kjell Arne Totland.

Livet tog nogle krumspring

I den omtalte pressemeddelelse omkring det norske par’s skilsmisse, skrev prinsesse Märtha Louise blandt andet følgende:

– Livet skinner ikke. Det har både Ari og jeg oplevet. Men mest tydeligst lige nu, hvor livet har taget nogle krumspring, som vi ikke havde set komme, skriver prinsessen.

Hun understregede endvidere, at de to stopper i ægteskabet, men fortsætter sammen som forældre.

En smertefuld skilsmisse

Hverken kong Harald eller dronning Sonja lagde efterfølgende skjul på den smerte, som skilsmissen ville forvolde på flere generationer.

– Der er mange, som bliver berørt, når et ægteskab går i opløsning. Det meget trist – også for os, som står på sidelinjen. Vi elsker Ari og er taknemmelige for alt, hvad vi som familie har oplevet sammen. Vi ønsker et godt forhold til Ari i fremtiden, skrev kongeparret i pressemeddelelsen, der blev sendt fra paladset.

Efter skilsmissen: Første jul sammen med kongefamilien

Efter prinsessen Märtha Louise og Ari Behn gik fra hinanden, har de valgt at dele børnene ligeligt imellem sig. De to forældre bor således ganske tæt på hinanden.

Den nye biografi om Kong Harald er skrevet af Per Egil Hegge.

Del din kommentar

Forsiden lige nu