Mary åbner munden om taburiseret emne

tirsdag d. 11. november 2014 kl: 11. 18 Af: Ritzau Fokus
 

Kronprinsessen skal tirsdag tale om omskæring af piger til en international konference i København.

Kronprinsessen skal tirsdag tale om omskæring af piger til en international konference i København. Foto: LARS KRABBE/POLFOTO

Kronprinsesse Mary taler tirsdag som protektor for FN’s befolkningsfond ved en international konference om omskæring af piger.

8000 piger er dagligt i risikozonen for at blive omskåret. Indgrebet er en klar overtrædelse af pigers menneskerettigheder, alligevel er over 125 millioner allerede kvinder omskåret.

Johnny Reimar: -Sådan startede Dansktoppen

Det er derfor et udbredt og kontroversielt emne, som kronprinsessen tirsdag kaster sig over, når hun ved en international konference i København sætter fokus på pigeomskæring.

Det er i rollen som protektor for FN’s befolkningsfond, at kronprinsesse Mary tirsdag åbner den ømme debat. Fonden arbejder på at sikre kvinder, mænd og børns ret til sundhed og ligeværd.

Ved omskæring af piger bliver pigens ydre kønsorganer helt eller delvist fjernet. Omskæring af piger finder særligt sted i Afrika og Mellemøsten, men ses også i andre dele af verden og blandt immigranter i Vesten. Ritualet er ikke forbundet med religiøsitet, men knytter sig i langt højere grad til kulturelle og sociale traditioner.

Unicef anslår, at 125 millioner kvinder og piger verden over er blevet omskåret under smertefulde forhold, der potentielt er livstruende, og som kan skabe varige komplikationer i forbindelse med graviditeter og fødsler.

Andre talere ved konferencen er Danmarks handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), og britiske Lynne Featherstone, vice-statssekretær for international udvikling.

(Kilder: UNFPA, Unicef og WHO).

Newspaq

Del din kommentar

Forsiden lige nu